Delavnica: Računovodske in davčne osnove

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnici Računovodske in davčne osnove.

Mnoge ustvarjalke* v kulturi in kreativnih industrijah so strokovnjakinje na svojem področju dela, delovanja in ustvarjanja, pogosto pa se zatakne pri administrativnih vidikih opravljanja dejavnosti. Vsako opravljeno delo in plačilo zanj mora biti opravljeno pod zakonodajno določenimi pogoji. Vsaka ustvarjalka mora tako vedeti, kako izbrati najprimernejšo gospodarsko-statusno obliko in kakšne so obveznosti, ki izhajajo iz nje.

Osnove davčnega in gospodarsko-statusnega prava bomo naslovile na delavnici v okviru projekta »Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce«, ki ga Društvo Asociacija izvaja v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Delavnico  o osnovah davčnega prava bo vodil Urh Vele, davčni svetovalec.

Na delavnici bodo predstavljene značilnosti različnih statusnih oblik (s.p., d.o.o., zavod, društvo), vrste davkov (neposredni, posredni), predstavljeni bodo načini obdavčevanja dohodkov iz dejavnosti (normirani stroški, dejanski prihodki/odhodki), obravnavane bodo teme: kako obračunavati prispevke za socialno varnost, kaj je dohodnina in kako se jo obračunava, kaj vse je potrebno narediti v letnem davčnem obračunu, kakšne davčne olajšave obstajajo, kaj so davčno priznani odhodki (katere odhodke lahko uveljavljamo v davčnem obračunu) in kaj pomeni samo-prijava. 

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja korona virusa smo delavnico preoblikovale v spletno različico. Število prijav na delavnico je omejeno, potrebno pa se je tudi prijaviti, kar storite tako, da pošljete mail na marusa.golob@asociacija.si, v katerem jasno zapišite, na katero delavnico se prijavljate.  Dostop do spletne delavnice bodo prijavljene prejele naknadno po elektronski pošti.

TERMIN: 21. maj 2020, 11:00-13:00
POVEZAVA: Dostop do spletne delavnice bodo prijavljene prejele naknadno po elektronski pošti.

TRAJANJE: Dve uri

KOTIZACIJA: Udeležba na delavnici je brezplačna.
ROK PRIJAVE: Prijavite se najkasneje do 14. maja 2020 na naslov marusa.golob@asociacija.si

PREDAVATELJ:  Urh Vele, davčni svetovalec

* V besedilu uporabljeni in zapisani izrazi v slovnični obliki za ženski spol se uporabljajo kot nevtralni za vse spole.

Deli