Naslovili smo težave razpisov za rezidence

Ministrstvo za kulturo smo v januarja pozvali, naj realizirajo izplačilo sredstev, na razpisu za rezidence v letu 2019 (JPR-REZ-2019) in naj pospešijo postopke glede razpisa za rezidence v letu 2020 (JPR-REZ-2020).

V januarju so nas namreč naši_e člani_ce opozorili_e, da izplačilo za pretekli razpis za rezidence, v nekaterih primerih že močno zamuja, med tem ko rezultati za aktualni razpis še vedno niso znani.

Številni ustvarjalci kljub že izvedenim rezidenčnim bivanjem, še vedno niso dobili povrnjenih stroškov, četudi so zahtevke za izplačilo oddali že pred meseci in skladno z določili pogodb. Zamude z izplačili za marsikaterega ustvarjalca_ko pomenijo veliko finančno breme, ki jih ob že tako negotovi situaciji, potiska v še dodatno nezavidljiv položaj. Ministrstvo za kulturo smo zato pozvali k čimprejšnjemu izplačilu z razpisom pridobljenih sredstev.

Poleg tega smo ministrstvo pozvali, naj pospeši postopke pri razpisu za rezidence v letu 2020 (JPR-REZ-2020), saj rezultati le tega še vedno niso znani. To onemogoča ustrezno načrtovanje in izvajanje zastavljenih projektov, še posebej tistih, ki bi se želeli rezidenc udeležiti v prvi polovici leta. Dodatno smo opozorili tudi na nujnost sistemskega zagotavljanja ustreznih časovnic mehanizmov javnega financiranja in ob tem Ministrstvo za kulturo pozvali, naj razpise za rezidence v prihodnjih letih objavi ustrezno zgodaj.

Odziv, ki smo ga poslali na ministrstvo, lahko v celoti preberete na tej povezavi.