Kandidati za EU parlament o kulturi

Foto: @Asociacija
Foto: @Asociacija

Asociacija se je pridružila evropski kampanji Culture Action Europe, v kateri se ob evropskih volitvah osredotočamo na pomen in razvoj kulture v EU. V ta namen smo skupaj z zavodom Motovila in v sodelovanju z Radiem Študent 7. maja v Švicariji izvedli predvolilno soočenje, ki je bilo posvečeno izključno vprašanjem vezanim na področje kulture.

Med drugim širša evropska akcija stremi k temu, da bi v novem sklicu evropskega parlamenta sedeli kulturno ozaveščeni poslanci, ki razumejo pomen kulture ter njen potencial za različna področja in ki si prizadevajo tudi za sam razvoj umetnosti.

Predvolilnega soočenja se je udeležilo devet kandidatov in sicer Žiga Turk (NSi), Violeta Tomić (Levica), Igor Šoltes (DeSUS), Domen Savič (Povežimo se), Gregor Perič (SMC), Irena Joveva (LMŠ), Tanja Fajon (SD), Đorđe Berak (SAB) in Jernej Ahčin (SNS). Dogodek sta moderirala Tjaša Pureber in Mateo Hoćurščak.

Prvi sklop vprašanj se je nanašal na mobilnost, in sicer je bilo prvo vprašanje vezano na zagotavljanje in spodbujanje mobilnosti tako znotraj EU kot izmenjave z drugimi državami. Nadalje nas je zanimalo, ali bi si kandidati prizadevali za uvedbo enotnega schengenskega vizuma. Naposled pa smo se v prvem sklopu, tudi v kontekstu mobilnosti, dotaknili še delavskih pravic in zagotavljanja boljše socialne slike med samostojnimi ustvarjalci na področju kulture.

V drugem sklopu je bilo govora o financah, pri čemer se je Asociacija že pred časom pridružila skupni evropski pobudi za podvojitev sredstev za program Ustvarjalna Evropa. Ker je podvojitev bila v sedanjem sklicu parlamenta prepoznana kot pozitivna in ker bo šele v naslednjem sklicu glasovanje, ki bo takšno podvojitev tudi dejansko potrdilo, nas je zanimalo, kako bi pri tem vprašanju glasovali kandidati, v kolikor postanejo poslanci EP.

V zadnjem sklopu smo se gibali predvsem po razumevanju kulture, njenem pomenu za EU, pomenu kritičnosti in drugih aspektih splošne kulturne dobrobiti. Na koncu so sledila tudi vprašanja publike. Prisotne je zanimalo, kako konkretno si bodo kandidati prizadevali za izboljšanje položaja kulturnikov, kulturnic in ustvarjalnosti kot take. Izpostaviti velja tudi vprašanje o pomenu neodvisnih medijev in na kak način bi kandidati poskrbeli za krepitev tretjega medijskega sektorja, ki vključuje predvsem nevladne organizacije in spodbuja neodvisno novinarstvo.

Kakšna stališča so do omenjenih vprašanj zavzemali kandidati si lahko ogledate v spodnjem posnetku celotega soočenja.

Deli