Posvet: Izzivi nomadizma in ustvarjanja

V času, ko mobilnost umetnic in umetnikov postaja evropski imperativ, je jugovzhodna Evropa iz tovrstnih shem čedalje bolj izključena. Lokalne sodobno-plesne scene umirajo na obroke, mobilnost (predvsem na Zahod) od ene rezidence do druge postaja preživetvena strategija, programska izmenjava na teritoriju JV Evrope pa je vse bolj stihijska in prepuščena golemu naključju občasnega financiranja.

Ker se na temo mobilnosti postavlja kopica vprašanj, organiziramo Nomad Dance Academy Slovenija, Kino Šiška in Asociacija kot vsebinski partner posvet s podnaslovom: Kako ustvariti in povezati rezidence na področju sodobnega ples v JV Evropi? Posvet bo potekal v petek, 8. marca 2019 od 11:00 do 13:00 v Kinu Šiška (Komuna).

S posvetom bomo poskušali odgovoriti na sklop vprašanj vezanih na temo mobilnosti kulturnic in kulturnikov. Kako lahko v opisanem kontekstu mislimo nov model rezidenc, ki bi služile tako potrebam lokalnih umetnikov/ic kot mednarodni izmenjavi? Kako lahko umetniško nomadstvo postane strukturirana in kurirana praksa programske izmenjava znanja, izkušenj in inspiracij, in ne le prekarna nujnost? Kako lahko v prostoru, kjer so rezidence podfinancirane ali celo neobstoječe, mislimo regijsko mreženje? In kakšne strategije upravljanja rezidenc na polju uprizoritvene in na sploh sodobne umetnosti potrebujemo v Sloveniji?

Vabljeni na pogovor o možnostih vzpostavitve rezidenc za sodobni ples v Sloveniji, ki bi bile povezane v mrežo sorodnih projektov na področju jugovzhodne Evrope.

Kdaj: 8. marec 2019 od 11:00 do 13:00

Kje: Kino Šiška (Komuna)

Gostje:
Inga Remeta, predsednica Društva Asociacija
Mojca Kasjak, plesalka in koreografinja
Nina Meško, strokovna svetovalka za ples, JSKD
Mateja Bučar, plesalka in koreografinja, Društvo umetnikov DUM

Moderatorka: Tjaša Pureber

Organizatorji: Kino Šiška, Nomad Dance Academy Slovenija s podporo Mestne občine Ljubljana
Vsebinski partner: Društvo Asociacija

Vstop prost.

Deli