Asociacija bo predsedovala Kooperativi

V začetku junija se je odvila redna letna skupščina mreže kulturnih organizacij Zahodnega Balkana Kooperativa, na kateri je bila predsednica Asociacije Jadranka Plut izvoljena za članico upravnega odbora, hkrati pa tudi za predsednico platforme.

Asociacija si bo s svojimi izkušnjami prizadevala za aktivno sodelovanje in tvorno nadgrajevanje dosedanjega dela Kooperative, ki je zavezana predvsem h krepitvi sodelovanja, opolnomočenju in izmenjavi dobrih praks nevladnega sektorja v kulturi.

Skupščina Kooperative je potekala od 10. do 12. junija 2018 v Beogradu. Ena prvih nalog skupščine je bil izbor novih članov upravnega odbora in predsedstva, po zaključku tega bolj formalnega dela pa se je razprava prevesila k vsebinskim vprašanjem.

Podobno kot na prejšnji skupščini so članice in člani Kooperative tudi tokrat razpravljali o širitvi organizacije oziroma članstva. Ugotovili so, da je ena od možnih širitev v Albanijo. Nekateri člani organizacije imajo namreč dobre stike z albansko neodvisno sceno in v tem smislu bi bilo dobrodošlo, da se sorodne organizacije poveže tudi na tej ravni. Naslednji večji vsebinski sklop je bil namenjen razpisom. Prisotni so sklenili, da je za letošnje leto potrebno oblikovati razpis v okviru Reg Lab, hkrati pa so razmišljali tudi o nekaterih možnostih za povečevanje proračuna Kooperative, tako za ta, kot za potencialne druge razpise. Pomembno bi bilo, da ministrstva za kulturo v posameznih državah regije povezovanje neodvisne scene na Balkanu prepoznajo kot pomemben del delovanja na tem območju.

Skupščina se je zaključila v pozitivnem duhu in v upanju na nekatere realne preboje v prihajajočem obdobju. Naslednja skupščina se bo verjetno odvila predvidoma oktobra v Prizrenu.

Deli