SERVIS: Tekoči računi za samozaposlene

Za opravljanje dejavnosti morajo samozaposleni v kulturi imeti odprt tudi transakcijski račun, na katerega bodo prejemali prihodke iz dejavnosti, ob tem pa se odpira nekaj vprašanj, ki smo jih za člane Asociacije reševali v sklopu servisa za samozaposlene.

Kakšne vrste transakcijski račun naj bi samozaposleni imel odprt, ali potrebuje dva transakcijska računa, kakšne so razlike v stroških, itn. je le nekaj izmed vprašanj, ki smo jih odprli.

Prvo vprašanje, na katerega je potrebno odgovoriti, je ali samozaposleni potrebuje poleg osebnega računa še dodaten račun za opravljanje dejavnosti. Kratek odgovor v tem primeri je, da ne potrebuje dodatnega računa, saj zadostuje samo en. To je sicer opredeljeno v Zakonu o davčnem postopku (ZDavP-2) in sicer v 37. členu.

Pred decembrom 2015 je sicer držalo, da so vsi samozaposleni, in s tem tudi samozaposleni v kulturi, morali voditi dva transakcijska računa, a se je ta člen s sprejemom novele Zakona o davčnem postopku decembra 2015 spremenil tako, da zadostuje, če imajo samozaposleni v kulturi en transakcijski račun.

Se pa ob tem odpira drugo vprašanje oziroma problematika, in sicer, da nekatere banke ne dopuščajo, da bi posameznik prejemal sredstva iz naslova dejavnosti na osebni transakcijski račun, pač pa zahtevajo, da posameznik v ta namen odpre poslovni transakcijski račun, kjer pa so stroški vodenja običajno nekajkrat višji kot pri osebnem transakcijskem računu. Slednje banke regulirajo v svojih internih pravilih poslovanja.

Zato svetujemo, da se pri različnih bankah informirate, ali dopuščajo, da kot samozaposleni v kulturi prejemate prejemke iz dejavnosti na osebni transakcijski račun.

* Nazadnje posodobljeno besedilo v juliju 2023.

Deli