E-posvetovanje: Kultura po letu 2020

Evropska komisija je začela s pripravami na novo finančno obdobje, v ta namen pa izvaja posvetovanja s širšo javnostjo in deležniki na posameznih področjih, tudi kulturo.

Gre za vključujoč mehanizem, ki daje priložnost tistim, ki imajo izkušnje z evropskimi razpisi na vseh področjih. Zelo pomembno je, da se sliši glas nevladne kulture, ki je pri črpanju evropskih sredstev do sedaj med najuspešnejšimi v evropskem merilu. Skupaj lahko prek sodelovanja v posvetovalni anketi prispevamo k oblikovanju izboljšanja mehanizmov financiranja in s tem izvajanja politik tudi na področju kulture.

Tudi naslednja programska perspektiva bo imela razpise na področju kulture, medijev in umetnosti. Evropska komisija je v želji po izboljšanju razpisnih mehanizmov in ciljev oblikovala spletni vprašalnik, ki ga lahko izpolnijo vsi, ki bi radi prispevali k izboljšanju implementacije evropskih politik na področju kulture.

Vsi, ki imate izkušnje s programi Ustvarjalna Evropa, Evropa za državljane ali katerim drugim evropskim mehanizmom, ali pa to šele načrtujete, ste vabljeni, da izpolnite spletno anketo na tej povezavi. Anketo, za katero boste porabili okoli 30 minut, je potrebno izpolniti do 8. marca. Vaša ocena bo uporabljena pri snovanju nove programske perspektive, hkrati pa se je komisija zavezala tudi, da bo objavila povzetke odgovorov, s čimer bo zagotovljena večja transparentnost pri nastajanju razpisa.

Če želimo, da se glas kulture sliši, je to odlična priložnost, da skupaj poskrbimo, da bodo evropska sredstva kulturi v prihodnjem obdobju še bolj naklonjena.

Deli