SERVIS: Samozaposleni s polovičnim delovnikom

Samozaposlenim v kulturi se lahko zgodi, da se v času, ko imajo status, zaposlijo za krajši delovni čas. V primeru, da želite ob tem ohraniti tudi status samozaposlenega v kulturi, morate urediti administrativne zadeve glede statusa.

Tokrat v servisu Asociacije pojasnjujemo korake, ki jih morajo samozaposleni opraviti v primeru tovrstne kombinacije delovnih razmerij.

Ko se z bodočim delodajalcem dogovorite o zaposlitvi in podpišete pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas, je postopek za ureditev statusa samozaposlenega v kulturi sledeč.

Najprej je potrebno na Ministrstvo za kulturo sporočiti spremembo. Za to ni predpisan poseben obrazec, pač pa sestavite dopis, v katerem ministrstvo obveščate, da boste v določenem obdobju polovično zaposleni. V ta namen navedete datum trajanja pogodbe, torej od kdaj do kdaj bo trajala polovična zaposlitev. Pomembno je, da navedete, za kakšen čas boste zaposleni, in za koliko ur tedensko boste samozaposleni. V primeru polovične zaposlitve (20 ur na teden oziroma 4 ure na dan) navedete, da boste 20 ur na teden samozaposleni. V primeru drugačnega obsega zaposlitve je potrebno prilagoditi tudi število tedenskih delovnih ur, ki jih boste opravili kot samozaposleni v kulturi. Seštevek obeh delovnih oblik, torej zaposlitve in samozaposlitve, mora biti 40 ur na teden. Pomembno je, da v kolikor imate pravico do plačila prispevkov, pozovete ministrstvo, da vam tudi prispevke plačujejo zgolj za preostanek do polne zaposlitve. Ob dopisu Ministrstvu za kulturo predložite tudi kopijo pogodbe o zaposlitvi.

Nato (proces lahko traja nekaj tednov) boste s strani ministrstva prejeli odločbo, ki ureja spremembo glede obsega statusa samozaposlenega v kulturi. V kolikor vam ministrstvo plačuje prispevke, boste prejeli še odločbo, ki ureja spremembo glede pravice do plačila prispevkov.

Ko prejmete odločbi, lahko uredite spremembe na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Pravna oseba, ki vas bo zaposlila, bo v tem času uredila zavarovanje za vas iz naslova zaposlitve, za del v katerem ste samozaposleni, pa morate te obveznosti opraviti sami. Spremembe lahko uredite preko portala e-Vem. Za prijavo v sistem boste potrebovali digitalno potrdilo. Ko boste v sistemu, morate izpolniti obrazca M-1 (prijava v zavarovanje) in M-2 (odjava iz zavarovanja) in sicer za svoj status samozaposlenega v kulturi. To pomeni, da boste z obrazcem M-2 uredili, da niste več prijavljeni v zavarovanje kot samozaposleni v kulturi za 40 ur na teden, istočasno pa boste izpolnili obrazec M-1, kjer boste uredili, da ste kot samozaposleni v kulturi delovno aktivi krajši čas, na primer 20 ur na teden.

Po opravljenih zgoraj opisanih korakih ste s formalnimi postopki zaključili, vseeno pa svetujemo, da preverite, ali so vse spremembe pravilno zabeležene tudi na Finančnem uradu RS (FURS), kjer vam bo svetoval vaš davčni kontrolor.

* Nazadnje posodobljeno besedilo v juliju 2023.

Deli