Izjava Asociacije ob odstopu članov NSK

Mladi levi; Odprtje festivala (Režija: Beton Ltd.; Nastopajoči: Irena Preda, Polona Janežič, Matija Dolenc, Jaka Berger, Uroš Kaurin, Tomaž Grom, Primož Bezjak, Branko Jordan, Katarina Stegnar, Jelena Rusjan, Tina Perić, Kristina Gorovska, Grega Zorc, Vito Weis, Leja Jurišić, Teja Reba, Boris Benko, Primož Hladnik, Igor Vićentić), Stara mestna elektrarna, 23.8.2014
Foto: Nada Žgank@Bunker

V Asociaciji z zaskrbljenostjo spremljamo premike, ki se na področju kulturne politike dogajajo v zadnjih mesecih. Opažamo, da se raven dialoga na različnih ravneh radikalizira, kar razmere na področju kulture poslabšuje.

Občutke, da smo umetniki in kulturniki v razpravah o kulturni politiki odveč, delijo tudi v Nacionalnem svetu za kulturo (NSK), kjer v tako nekonstruktivni atmosferi niso pripravljeni več prevzemati odgovornosti za zastopanje civilne družbe, kar naj bi jo v dialogu z ministrstvom predstavljali.

V Asociaciji smo mnenja, da so člani NSK odgovorno delali in dobro razumeli svoje poslanstvo in vlogo v kulturno političnem sistemu. Odpirali so težke, nevralgične teme kulturne politike in v dialog vabili raznolike poglede in predloge za vzpostavitev razvojnega modela kulturne politike ter zahtevali konkretne izboljšave. Dejstvo je, da NSK za izvajanje svojega poslanstva potrebuje sogovornika, ki je pripravljen in zna sodelovati ter sprejemati svoj delež odgovornosti. Predstavniki NSK so na vlado RS, ki je svet tudi predlagala, apelirali, da jim omogoči konstruktiven dialog pri sooblikovanju kulturne politike, vendar je predsednik vlade njihov poziv označil za izsiljevanje. Člani Asociacije se sprašujemo, kako bo mogoče v takšnih okoliščinah zagotoviti avtonomnost tega ključnega organa civilnega dialoga in kako bodo razlogi za odstop večine članov NSK dobili primerno obravnavo.

V Asociaciji menimo, da je personificiranje (dobre ali slabe) ocene stanja v kulturni politiki nevarna gesta, še bolj pa nas skrbi personificiranje kulturne politike same.

Deli