Iz prve vrste: Zavod Modri oblak

Foto@Zavod Modri oblak

V tokratni Kulturosferi smo se pogovarjali s člani Asociacije Zavodom Modri oblak, ki se primarno ukvarjajo z izdelavo mozaikov.

Naš sogovornik je bil mozaicist Aljaž Vidrajz.

Kako je epidemija korone vplivala na vaše delovanje? Kakšno podporo države bi si želeli?

Priznam, prvi mesec po razglasitvi pandemije je bil zame zelo stresen. Odpovedane rezidence, odpovedi projektov, prisiljen sem bil odpovedati tudi vsa izobraževanja, ki so zame pomemben vir prihodkov. Informacije glede finančnih pomoči za nevladne organizacije so si bile nasprotujoče, dolgo nisem vedel, ali lahko zaprosim za pomoč, kateremu protokolu slediti. Negotovost, skrb in stres so me ‘prisilili’, da sem se zatekel v svoj atelje in še več časa namenil ustvarjanju. V meni se je nabralo ogromno občutkov, ki sem jih kanaliziral v serijo skulptur in se tako pomirjal.

Ta neprijetni čas je bil, ko pogledam nazaj, v kreativnem pogledu zame zelo ploden. Nastala je serija New Form Of Life, pri katerih umetniških objektov nisem kritično nadzoroval, ampak le dopuščal, da pod mojimi rokami rastejo in se razvijajo. V tem poskušam iskati pozitivno plat obdobja, ki smo ga izkusili. Mislim, da smo vsi, ki delujemo na področju kulture, dokazali, kako zelo pomembna je ravno v trenutku negotovosti in strahu. Kako je umetnost tista, ki nam vliva upanje, vzdržuje optimizem, nas pomirja in nas druži, pa čeprav je med nami razdalja.

V vašem zavodu združujete kreativnost in tržne dejavnosti. Nam lahko opišete področje svojega dela?

Le moje umetniško delovanje v tem trenutku še ne ponuja dovolj dohodkov za eksistenco. Poleg tega je bila v meni od nekdaj močno prisotna želja po predajanju znanja, zato je bila organizacija delavnic mozaika nekako logična izbira. Študiral sem v Spilimbergu, ki je v svetovnem merilu najbolj priznana šola za mozaiciste. Nešteto položenih teser (mozaičnih koščkov), na tisoče ur ob zvokih marteline (mozaičnega kladivca), do potankosti naštudirane tehnike in nenehno raziskovanje  so zakladnica znanja, ki si ga želim predajati. Zato je moj atelje odprt za tiste, ki si želijo spoznati mozaik v pravem pomenu besede. Ob ponedeljkih in torkih se mi pridružijo ljudje, željni ustvarjanja. Z vsakim delam individualno in z veseljem opazujem, kako jih tehnika spreminja. Mozaik namreč uči prisotnosti v trenutku, povezuje obe polovici možganov, zahteva čas in zdravo distanco od perfekcionizma. Preprosto deluje terapevtsko in nagovarja vse, ki se želijo umiriti in poiskati stik s sabo.

Nekako lovim ravnotežje med tržnimi projekti in ustvarjanjem, kar mi omogočajo predvsem umetniške rezidence po svetu. Tisti meseci so namenjeni raziskovanju novega. Mozaično predznanje je bilo le odskočna deska za izoblikovanje samosvoje likovne govorice. Moja dela  zapuščajo ustaljene forme in se podajajo v polje sodobne umetnosti. Raziskujem prostor in se poigravam s časom, ki spreminja moje umetniško delo.

Kakšni so izzivi, če sredstva večinsko pridobivate na trgu?

Izzivov je nešteto! Trenutno se učim krmarjenja med spletnimi galerijami. V medkoronskem času me je namreč opazilo kar nekaj platform in zanimivo je prek njih spoznavati strukturo potencialnih strank, ki jih zanima tvoje delo. Neprestano se trudim raziskovati, kaj vse lahko s svojim znanjem  in ustvarjanjem ponudim, prav zato mi je izziv sodelovati z ljudmi iz drugih področji in iskati inovativne rešitve.  Poseben izziv je tudi odkrivanje odnosa do umetnosti in zakonitosti v nam bolj neznanih deželah. Izkušnja v Savdski Arabiji in Arabskih emiratih je bila zame neprecenljiva.

Kje vidite priložnosti sodelovanja z ostalimi nevladnimi organizacijami, denimo znotraj Asociacije?

Želim si še več sodelovanja z ostalimi organizacijami, saj se v mojih mislih podi kar nekaj povezovalnih projektov, ki bi lahko predstavili popolnoma nove koncepte. Verjamem, da lahko prav s sodelovanjem razvijamo sveže ideje. Imam specifično znanje, ki ponuja zelo širok spekter mogočih realizacij, zato bi bil vesel, če bi na moja dela odgovorili vizualni umetniki in jih reinterpretirali na samosvoj način.

Kakšni so vaši načrti do konca leta?

Želim si najti še druge možnosti, s katerimi bi izobraževanje, ustvarjalne delavnice in ustvarjalno sodelovanje znotraj tehnike mozaika lahko ponujal tudi zaključenim skupinam. Želim si, da bi spoznavanje z mozaikom lahko delno vključili tudi v ponudbo osnovnih šol. Do sedaj izvedeni projekti so pokazali, da so otroci nad delavnicami navdušeni. Osebna izkušnja z delom mozaicista nudi bolj pristno spoznavajo zgodovine in naše tradicije. Ustvarjanje želim popeljati med ranljive skupine in nad njim navdušiti gospodarske družbe, kot ugodnost, ki jo nudijo svojim zaposlenim. Serijo del New form of life si prizadevam predstaviti na sodoben način, v sodelovanju z drugimi organizacijami. Želel bi si predstavitve, v kateri bi se z objekti igrala svetloba.