VABILO: Rebalans proračuna in ukrepi za kulturo

Rebalans proračuna za leto 2020 je potrdil, da se bomo morali zavoljo spopadanja s pandemijo COVID-19 močno dodatno zadolžiti, pri tem pa se proračun za kulturo znižuje. Predlog rebalansa potrjuje, da ukrepov na kulturi ni bilo in očitno niso načrtovani, čeprav smo kulturniki večkrat opozorili, da je pandemija močno zarezala v kulturo in zato potrebuje dodatne spodbude.

Odločitev o rezih v kulturnem proračunu je toliko bolj nenavadna v luči dejstva, da se sredstva za večino ostalih resorjev zvišujejo. Kako torej razumeti takšno odločitev Vlade in Ministrstva za kulturo? Bi vseeno morali sprejeti dodatne ukrepe tudi na področju kulture? Nas mora še bolj skrbeti leto 2021? O teh in sorodnih vprašanjih bomo na javni razpravi 17. septembra spregovorili s tremi profesorji s področja ekonomije.

Kot govorci se bodo razprave udeležili dr. Marko Jaklič, profesor z Ekonomske fakultete UL, ki je med drugim tudi predstavnik strokovne javnosti s področja KKS v projektnem svetu Centra za kreativnost, dr. Bogomir Kovač, profesor z Ekonomske fakultete UL, ki med drugim vodi Poletno šolo kulturnega managementa, in dr. Andrej Srakar, docent na Ekonomski fakulteti UL ter strokovnjak s področja kulturne ekonomike. Dogodek bo povezovala Tjaša Pureber, poznavalka kulturnih politik. Poleg že izpostavljenih vprašanj bomo spregovorili tudi o pomenu kulture za državo tako v gospodarskem smislu kot tudi z vidika negospodarskih vplivov. Vprašali se bomo še, ali ni bila v pretekli krizi politika rezov prepoznana kot neustrezna, pregledali bomo dobre prakse iz tujine in poizkušali poiskati tudi najbolj ustrezne načine za pomoč sektorju kulture pri nas.

Dogodek bo potekal 17. septembra 2020 s pričetkom ob 11:00 na Dalmatinovi 4 (velika sejna dvorana v šestem nadstropju). Vzporedno bo potekal tudi prenos dogodka prek spleta, v primeru sprememb razmer s COVID-19 pa bo organiziran samo prenos prek spleta.

TERMIN: 17. september 2020 s pričetkom ob 11:00

KJE: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana (velika sejna dvorana v šestem nadstropju) oziroma prek spleta na povezavi https://us02web.zoom.us/j/86351590770

PRIJAVA: Dogodek je brezplačen. Predhodna prijava ni potrebna.

TRAJANJE: Dve uri.

POMEMBNO: Na dogodku bomo upoštevali navodila NIJZ, hkrati pa obiskovalce naprošamo, da spoštujejo vsa veljavna priporočila za preprečevanje širjena COVID-19.

Deli