Asociacija podpira dvig minimalne plače

Asociacija se je pridružila skupnemu pozivu nevladnih organizacij po divgu minimalne plače za vsaj 4,7 odsotka.

Poziv smo nevladniki naslovili na celotno vlado. Celotno pismo si lahko preberete v nadaljevanju.

Spoštovani predsednik vlade, spoštovane ministrice in ministri!

V nevladnem sektorju obžalujemo, da (še) ni prišlo do dogovora med gospodarstvom in sindikati glede višine letošnjega dviga minimalne plače. Da sta dialog in dogovor socialnih partnerjev glede te teme dobrodošla, je neizpodbitno. Ampak vsaj enako neizpodbitno bi moralo biti, da si pošteno opravljeno delo zasluži dostojno plačilo. Plačilo, ki za polni delovni čas ne preseže niti praga revščine, to vsekakor ni. Kot ni dostojno ali pravično niti tisto, ki prag komaj doseže ali ga le minimalno preseže.

V situaciji, ko je na mizi na eni strani zakonsko obvezno 1,7-odstotno zvišanje minimalne plače in na drugi predlog ministrstva za delo 4,7-odstotno, je zato na žalost katerakoli izbira že v osnovi nehvaležna.

Dodatnih 1,7 odstotka ni v resnici nikakršen dvig, ničesar ne popravlja, le preprečuje, da bi se 33 tisoč oseb in njihovih družin čez mesec prebijalo še težje, kot so se prebijali lani. A tudi z dodatnimi 4,7 odstotki oziroma 25 evri bo minimalna plača komaj presegla prag revščine, zato bi tudi v tem primeru zelo težko govorili o pravičnem plačilu in človeka dostojnem življenju.

A ne glede na to, da dvig za 4,7 odstotka nikakor ni takšen, kot bi moral biti ob ustreznem izračunu minimalnih življenjskih stroškov, kaj šele takšen, kot bi si ga želeli, bo zaradi teh 25 evrov boj za vsakdanje preživetje za mnoge vsaj nekoliko lažji, mesec za kak dan krajši. To pa bi moralo vsekakor biti vredno 0,2-odstotnega zvišanja skupne mase plač v državi, kolikor nas bo kot skupnost ta dvig stal. Ker navsezadnje – kot skupnost smo pravični le toliko, kot smo pravični do svojih najšibkejših članov.

V nevladnih organizacijah zato glede na dane razmere podpiramo dvig minimalne plače (vsaj) v višini, ki jo predlaga ministrstvo za delo, in upamo, da ga bo podprla tudi vlada. Ob tem pa apeliramo in pričakujemo, da se bo socialni dialog o minimalni plači nadaljeval v smeri, da dosežemo njeno pošteno višino oziroma da se že enkrat odmaknemo z roba med preživeti in ne preživeti.

S spoštovanjem,

Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij – CNVOS
Slovenska Karitas
Slovenska filantropija