Nova raziskava mrež v kulturi

V okviru regionalnega projekta REGlab, ki ga vodi Kooperativa, njegov del pa je tudi Asociacija, je izšel prvi priročnik o mreženju v kulturi. Temelji na novi mednarodni raziskavi mreženja na območju nekdanje Jugoslavije.

Teksti znotraj knjige so prevedeni v pet jezikov: slovenskega, srbo-hrvaškega, makedonskega, albanskega in angleškega.

Raziskava je zajela 18 mrež v kulturi iz področja Zahodnega Balkana. Usmerjena je bila na vprašanja motivacij, ciljev, oblikovanja vizij, oblik odločanja in namenov ter zgodovin mrež. Poleg teoretskega uvida ponuja tudi primere dobrih praks iz regije ter vodila za mreže, ki šele nastajajo, ali pa želijo prenoviti svoje poslanstvo.

Raziskavo sta izpeljali priznani raziskovalski iz Hrvaške in Srbije Ana Letunić in Jovana Karaulić. Knjigo je uredila Tjaša Pureber iz Slovenije, ključne odločitve pa je horizontalno usmerjal uredniški odbor, ki je bil sestavljen iz predstavnikov mrež iz Kosova, Severne Makedonije, Srbije, Hrvaške in Slovenije.

V naslednjem letu bosta izšla tudi drugi in tretji priročnik v okviru projekta REGlab – prvi o vlogi in razvoju kulturnih centrov, drugi pa bo prinesel svežo raziskavo o razsežnostih regionalnega sodelovanja v kulturi na območju nekdanje Jugoslavije.

Projekt REGlab je namenjen krepitvi in podpori nevladnim organizacijam v kulturi na Zahodnem Balkanu. Podpira ga Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Knjige so brezplačno na voljo na sedežu Asociacije, lahko nas kontaktirate tudi na info@asociacija.si.

Deli