DOGODEK: Razvoj evropske neodvisne scene

Beton Ltd. @foto Nada Žgank

Asociacija je članica evropske mreže EAIPA, ki je zveza mrežnih organizacij, predvsem s področja neodvisnega uprizoritvenega sektorja. EAIPA si na evropski ravni prizadeva vzpostaviti platformo za razvoj neodvisnega sektorja v kulturi in v okviru tega so nedavno opravili raziskavo in objavili publikacijo, ki predstavlja zadnje primerjalne podatke o stanju in razvoju neodvisnega sektorja v kulturi širom Evrope.

Raziskavo z naslovom An Introduction to the Independent Performing Arts in Europe – Thirteen Performing Arts Structures at a Glance je opravil Thomas F. Eder,  ključne izsledke pa bo predstavil na spletnem dogodku, ki se bo odvil 27. januarja 2022 ob 14.00.

Na dogodku Inside views to the Independent Performing Arts in Europe bodo odprta nekatera ključna vprašanja, in sicer bomo spregovorili o socialni varnosti samostojnih ustvarjalcev na področju uprizoritvenih umestnosti, predstavljena bo primerjava nacionalnih načinov sofinanciranja neodvisne scene, spopadli se bomo tudi z vprašanjem pomanjkanja uradnih podatkov in načeli druga vprašanja. Cilj dogodka je vzpostaviti dialog med različnimi deležniki, zato so poleg ustvarjalcev, podpornega kadra in producentov na področju uprizoritvenih umetnosti k razpravi vabljeni tudi odločevalci na različnih ravneh. Le z vzpostavljanjem neposredne javne diskusije in odpiranjem perečih vprašanj na strukturiran javni način bo možno poiskati dobre sistemske rešitve. Toliko bolj pomembno je, da so z raziskavo mapirane različne prakse in stanja v številnih evropskih državah in da lahko torej vodimo pogovor o najboljših rešitvah na podlagi konkretnih podatkov.

Program:

27. januar 2022

14:00 – Uvodni nagovor Urlike Kuner (predsednica EAIPA), ki mu bo sledila predstavitev raziskave, ki jo bo izvedel Thomas F. Eder.

14:30 – »Podatki v nacionalnem kontekstu« – pogledi članov EAIPE.

15:00 – »Odprti pogovor« –  Christian Keller bo k komentiranju podatkov iz brošure povabil vse udeležence dogodka.

15:30 – Zaključek.

Moderator: Christian Keller

Publikacija je dosegljiva na tej povezavi.

Prenos v živo bo dosegljiv na uradni predstavitvi dogodka na tej povezavi, poleg tega pa tudi na Facebook strani @eaipa.association.

Če želite sodelovati v diskusiji preko Zooma, vas vabimo, da se prijavite na  info@eaipa.eu.

Deli