2020 – leto preboja ali nadaljevanje stagnacije?

Foto: Foton
Foto: @Foton

Društvo Asociacija, vsebinska mreža nevladnih organizacij na področju kulture sklicuje novinarsko konferenco, ki se bo odvila 12. junija 2019 ob 11.00 (Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana, sejna soba v šestem nadstropju). Širši javnosti bomo predstavili zadnje dogajanje na področju nevladnega sektorja, pogledali pa bomo tudi v leto 2020, saj ima za to leto koalicija zapisanih kar nekaj ukrepov, ki jih je nujno pričeti realizirati.

Na Ministrstvo za kulturo RS je Asociacija v zadnjem mesecu naslovila tri dopise, glede katerih pa ni prejela nobenih konkretnih pojasnil, čeprav je iz rebalansa proračuna izpadlo celotno področje intermedijske umetnosti, evalvacije in reforme razpisnih mehanizmov ni od nikoder, ministrstvo in vlado pa je nujno opomniti na koalicijsko zavezo, da mora leta 2020 priti do podvojitve sredstev za nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi.

9. maja 2019 je Asociacija na ministrstvo za kulturo najprej naslovila pismo glede rebalansa proračuna 2019 in načinov razdeljevanja sredstev, saj ni jasno, kako so se ta sredstva razdeljevala, zakaj so bila nekatera področja v celoti izpuščena ter kako bo rebalans vplival na enoletne projektne razpise. Razmere bo predstavil Uroš Veber (producent, Zavod Atol) in sopodpisnik javnega poziva producentov intermedijske umetnosti. Nadalje je bil 21. maja 2019 poslan dopis glede evalvacije in reforme razpisnih mehanizmov MK, glede katerih je bilo pred časom splošno strinjanje, da sta potrebni, prav tako je ureditev razpisov zapisana v koalicijski pogodbi. Stanje na razpisih bo skozi svoj primer uspešne tožbe zoper MK na novinarski konferenci predstavila umetnica in samozaposlena v kulturi Ema Kugler. Naposled smo 27. maja 2019 na ministrstvo naslovili še pismo glede podvojitve sredstev za nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi za leto 2020, kot to narekuje zaveza iz koalicijske pogodbe. Da pojasnil ni, procesi oblikovanja proračuna pa so že v teku, bo ob drugih problemskih sklopih predstavila predsednica društva Asociacija Inga Remeta.

Kljub temu, da so se predstavniki društva Asociacija sestali tako s prejšnjim kot z aktualnim ministrom za kulturo koalicije in vlade Marjana Šarca in ju opozorili na najbolj pereča vprašanja, se na področju nevladne umetnosti in kulture eno leto od volitev stvari sploh niso premaknile. Smo na polovici leta, v zavihku predpisi v pripravi na spletni strani MK pa za leto 2019 sameva en sam predlog sprememb predpisov. Zato bodo Inga Remeta, Ema Kugler in Uroš Veber pogled na aktualne razmere, neodzivnost in neukrepanje  Ministrstva za kulturo RS predstavili na novinarski konferenci z naslovom »2020 – leto preboja ali nadaljevanje stagnacije za nevladno kulturo?«.

Deli