Izjemne pokojnine ponovno tudi za kulturnike

Foto: Nada Žgank@Galerija Alkatraz
Foto: Nada Žgank@Galerija Alkatraz

V Sloveniji smo vrsto let poznali mehanizem tako imenovanih izjemnih pokojnin, ki so vrhunskim ustvarjalcem, znanstvenikom in športnikom omogočali bolj varno starost.

Pred slabim desetletjem se je izjemne pokojnine prenehalo podeljevati in potem ko so pred enim letom izjemen pokojnine spet pričeli dobivati športniki, je sedaj v parlamentarni proceduri še predlog, da bi slednje ponovno lahko pripadle tudi kulturnikom in znanstvenikom.

V Društvu Asociacija že vrsto let opozarjamo na slabo socialno stanje samozaposlenih na področju kulture. Tretjina samozaposlenih v kulturi s svojim prihodkom ne presega praga revščine in skoraj polovica jih ne dosega letnega prihodka, ki bi bil primerljiv prihodku minimalne plače. Samozaposleni v kulturi s pravico do plačila prispevka imajo plačane zgolj minimalne prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, kar pomeni, da v večini primerov prejemajo pokojnino, ki je minimalna, kar spet ne zadošča, da bi presegli prag revščine.

Asociacija si je v zadnjem obdobju prizadevala, da bi bil mehanizem izjemnih pokojnin ponovno uveden tudi za kulturnike, zato premik na tem področju pozdravljamo. A pokojninski sistem za samozaposlene ustvarjalce bo potrebno urediti bolj celostno in smiselno, kjer si v Asociaciji prizadevamo predvsem za uvedbo karierne dinamike, kar med drugim pomeni, da se z višanjem delovne dobe zvišuje tudi plačevanje prispevkov za pokojninsko zavarovanje.

Predlog, ki ga je ministrstvo za kulturo poslalo v javno razpravo predstavlja smiseln sistem, vseeno pa smo v sklopu javne razprave poslali tudi svoje komentarje in pripombe. Osredotočamo se predvsem na nagrade, ki omogočajo pridobitev pokojnine, kjer menimo, da bi morale biti obravnavane vse nagrade in ne zgolj posamezne kategorije, kot to predlaga ministrstvo za kulturo. Komentarje Asociacije lahko v celoti preberete na tej povezavi.

Deli