Kultura in človekove pravice

Foto: @SCCA
Foto: @SCCA

Decembra 2018 bo potekala obeležitev nastanka dekleracije o človekovih pravicah, ki je bila sprejeta pred sedemdesetimi leti. V Asociaciji smo se pridružili pobudi, da skupaj opozarjamo na pomen človekovih pravic, tudi tistih, ki so velikega pomena za področje kulture.

Na področju kulture je ena najpomembnejših človekovih pravic svoboda govora in izražanja, ki se nam včasih zdi tako samoumevna, da nas toliko bolj preseneti, ko se – nedavno tudi pri nas – dogajajo napadi na umetnike, ker v središče svojega dela postavljajo teme, ki sicer ostajajo nenaslovljene.

Dejavnosti glede obeležitve sedemdesete obletnice podpisa Splošne dekleracije o človekovih pravica koordinira in izvaja European Civic Forum oziroma Civic Space Watch.  Asociacija z izpostavljeno organizacijo sodeluje tudi kot poročevalka glede stanja v civilni družbi v Sloveniji na področju kulture. V zadnjih poročilih se je izkazalo, da imamo težave tudi glede človekovih pravic na področju kulture. Zabeležili smo več primerov sovražnega govora in omejevanja svobode do izražanja. Spomnimo samo na napade na Majo Smreka in Simono Semenič, ki so se zgodili kmalu po podelitvi letošnjih Prešernovih nagrad. Spomnimo tudi na napade na Gorana Injca, ki jih je doživljal tako na tujem kot tudi v Sloveniji. Napade je doživljala tudi Svetlana Slapšak in verjetno je podobnih napadov, ki niso bili medijsko izpostavljeni, še več.

Navedeno omejevanje svobode govora in drugih primerov kršenja človekovih pravic je nesprejemljivo. Splošna dekleracija o človekovih pravicah se v svojem temelju zavzema za enakopravno družbo, kjer je vsem zagotovljena pravica do izobrazbe, zdravja, miru, svobode govora in drugih temeljnih in univerzalnih človekovih pravic. Asociacija se zavoljo tega pridružuje pobudi, hkrati pa je poziv za pridružitev odprt tudi za vse ostale organizacije in posameznike.

Deli