Posvet: Kakšne župan(j)e potrebuje kultura?

Občine bi morale imeti že leta napisane lokalne kulturne programe, s katerimi bi strateško razvijale lokalno kulturo. A v praksi so ti programi pogosto mrtva črka na papirju, ali pa nevladnega sektorja ne upoštevajo v zadostni meri. Občine so tiste, ki za kulturo prispevajo tudi izjemno veliko sredstev, a v praksi se vsakič znova izkaže, da financiranje ni usmerjeno razvojno, predvsem pa ne v nevladni sektor. Višina sredstev za profesionalno delovanje nevladnega sektorja v kulturi tudi drastično upada skladno z velikostjo občin.

Kako lahko nevladniki v kulturi vplivamo na agende političnih strank pred lokalnimi volitvami? Pridružite se našemu zagovorniškemu posvetu v četrtek, 21. junija 2018.

Primeri dobre prakse vseeno kažejo, da občine, ki kulturo jemljejo resno, v svoje lokalno okolje s podporo nevladnemu sektorju v kulturi privabijo nova sredstva, delovna mesta in kvalitetno umetniško produkcijo za občanke in občane, s čimer se dviguje kvaliteta bivanja v njihovih občinah. Zato ni vseeno, kako se bodo do kulture opredelili kandidatke in kandidati za bodoče župane.

Kaj lahko za boljše razumevanje potreb kulturnic in kulturnikov v nevladnem sektorju naredimo nevladniki v mesecih pred volitvami? Kako lahko kulturo umestimo v predvolilno obdobje za lokalne volitve? Kaj in kako zahtevati od bodočih županov glede NVO v kulturi? Kako zagotoviti trajen dialog in vključevanje NVO v kulturi v procese odločanja na občinski ravni? Kako spremeniti pomanjkljivo financiranje nevladne kulture na občinskih ravneh?

Vabljeni na zagovorniški posvet, kjer bomo predstavili nekaj primerov dobrih praks, izzivov na področju zagovorništva v kulturi ter se skupaj pogovorili, kako kulturo umestiti v predvolilno kampanjo pred lokalnimi volitvami. Posvet bo potekal v četrtek, 21. junija 2018, od 10:00-13:00 na Dalmatinovi 4 v sejni dvorani v 6. nadstropju.

Program:
10:00 – 10:30: Registracija, neformalni klepet, nagovor predsednice Asociacije Jadranke Plut.
10:30 – 11:00: Predstavitev raziskave o stanju NVO v kulturi po občinah in idej za izboljšanje stanja.
11:00 – 13:00: Predstavitev nacionalne predvolilne kampanje Čas je za kulturo in umetnost, razprava o zagovorništvu v kulturi pred lokalnimi volitvami po občinah.

Prosimo za potrditev udeležbe na info@asociacija.si najkasneje do torka, 19. junija 2018.

Facebook dogodek >>>

Veselimo se srečanja z vami! Društvo Asociacija

* Projekt Asociacija – mreža NVO v kulturi, kultura za ustvarjalen razvoj, v sklopu katerega sodelujemo pri posvetu, delno sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

ess logo nov Kopija  od mju logo

Deli