Posvet: Kakšna bo prihodnost sodobne umetnosti? #časzakulturo

V zadnjih letih se na polju neodvisne produkcije dogaja vse večji upad sredstev, razpisni mehanizmi so čedalje bolj skregani z realnimi potrebami na terenu, razpisna loterija čez noč na propad obsoja večletno delo ustvarjalk in ustvarjalcev, prekerstvo in revščina med samozaposlenimi je alarmantna, razvojnih ukrepov ni na vidiku, dialog z odločevalci je praktično ničen, vse skupaj pa se še slabša sorazmerno z oddaljenostjo od prestolnice.

Zato se odpira logično vprašanje, kako lahko v takšnih pogojih sploh še ustvarjamo vrhunsko sodobno umetnost, s katero so se neodvisne ustvarjalke in ustvarjalci proslavili v zadnjih dveh desetletjih tako doma, kot na tujem. Kako urediti financiranje, statuse, razvojne ukrepe in predvsem, kako sodobno umetnost umestiti v središče razmišljanja, ko se načrtujejo ukrepi kulturne politike?

Na posvetu bodo o prihodnosti nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi razmišljali:

Janez Janša, Maska

Jurij Krpan, Galerija Kapelica

Irena Pivka, Cona

Jadranka Plut, predsednica Asociacije

Teja Reba, Mesto žensk

Posvet, na katerem bomo predstavili tudi deset zahtev za izboljšanje položaja nevladnega sektorja in samozaposlenih v kulturi, bo moderirala Tjaša Pureber (Asociacija).

Posvet se bo odvil v sredo, 16. maja 2018, od 11:00 do 13:00 v Dvorani Lili Novy v Cankarjevem domu (Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana).

Organiziramo ga v sklopu kampanje Čas je za umetnost in kulturo, s katero skušamo kulturnice in kulturniki v času pred volitvami opozoriti na nujnost sprememb v kulturni politiki. Naše zahteve in več o kampanji si lahko preberete na tej povezavi.

Facebook dogodek >>>

Vljudno vabljeni!
Društvo Asociacija

Projekt Asociacija – mreža NVO v kulturi, kultura za ustvarjalen razvoj delno sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

ess logo nov Kopija  od mju logo

Deli