Asociacija na Dunaju del programa konference mreže EAIPA

Foto: EAIPA

Na Dunaju je 25. marca 2022 v organizaciji mednarodne mreže EAIPA potekala konferenca z naslovom Conference “Walk The Line – Fairness for Independent Performing Arts in Europe”. Konference se je udeležila predsednica društva Asociacija Inga Remeta, sicer podpredsednica mreže EAIPA.

Na konferenci je Asociacija sodelovala znotraj dveh programskih sklopov. V okviru prvega smo skupaj s predstavniki Madžarske in Belorusije predstavili trenutno situacijo, ki nevladne organizacije in samozaposlene, delujoče v polju performativnih umetnosti, pesti v naših državah, spregovorili pa smo tudi o kulturno-političnih praksah, ki so se v njih v zadnjih dveh letih vršile na splošno. V drugem programskem sklopu pa smo se posebej osredotočili na življenjske in delovne pogoje samozaposlenih v kulturi.

Problematike položaja nevladnih organizacij in samozaposlenih, ki delujejo v polju performativnih umetnosti smo se v prvem vsebinskem sklopu sogovorniki lotevali z vpogledom v situacijo za nazaj, vendar skozi perspektivo pozitivnih praks iz sosednjih evropskih držav, ki lahko predstavljajo pozitivne vzgibe za okrevanje in stabilizacijo področja.

Osrednja tematika drugega vsebinskega sklopa so bili življenjski in delovni pogoji samozaposlenih v kulturi. Raziskava, ki jo je izvedla mreža EAIPA, je prikazala različne modele in sisteme reševanja položaja kulturnih delavcev in delavk v kulturi, izpostavila pa je tudi številne pomanjkljivosti in izzive reševanja problematike financiranja socialnih, zdravstvenih in pokojninskih prispevkov, ki zagotavljajo varnost in stabilnost najšibkejših predstavnikov kulturne srenje.

Do programa konference lahko dostopate na tej povezavi.