Tudi poklicne NVO imajo potrebe po opremi

Konec junija je bil na spletni strani Javne agencije Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) objavljen Javni poziv za izbor predlogov za sofinanciranje najnujnejših prostorskih pogojev in opreme za razvoj ljubiteljske in nevladne kulture za leto 2021, ki je namenjen krepitvi nevladnega sektorja.

Poziv črpa sredstva iz naslova t.i. kulturnega evra in naj bi bil po zakonu namenjen tako ljubiteljskim kot tudi vsem drugim nevladnim organizacijam, a besedilo poziva žal ne odraža naslova.

Jeseni leta 2019 je bil v državnem zboru potrjen t.i. zakon o kulturnem evru, kjer si je za vključitev poklicnih NVO prizadevala tudi Asociacija (več na tej povezavi). Na pristojnem Odboru za kulturo v Državnem zboru, kasneje pa tudi na plenarni seji, je bil naposled potrjen predlog, s katerim so priložnost za dostop do sredstev dobile vse nevladne organizacije. Konec junija letos je bil objavljen poziv iz tega naslova zakona, a žal ugotavljamo, da se poziv ne drži zakonskih določil in zato ugotavljamo, da je protizakonit. Kljub temu, da je iz razprave ob sprejemanju zakona, kot tudi iz samih določil in naslova poziv jasno, da bi do sredstev poziva morale imeti dostop vse NVO pa je iz besedila in pogojev poziva jasno, da lahko do sredstev dostopajo zgolj ljubiteljske organizacije. Ker gre po naši oceni za poziv, ki je v nasprotju z zakonsko podlago, smo JSKD pozvali k umiku poziva, Ministrstvo za kulturo pa k ukrepanju in zagotovitvi zakonitosti.

Naš poziv lahko v celoti preberete na tej povezavi.

Deli