Podaljšanje ukrepa temeljnega dohodka

Foto: Intakt @LenartZore

25. marca je bil v Uradnem listu objavljen sklep s katerim Vlada podaljšuje trajanje nekaterih ukrepov za naslavljanje težav nastalih zaradi epidemije.

S sklepom je pod enakimi pogoji kot za zadnje obdobje podaljšan tudi ukrep mesečnega temeljnega dohodka za mesece od aprila do junija 2021.

V društvu Asociacija smo ob napovedanem podaljšanju epidemije COVID-19 na Vlado naslovili pobudo, da temu primerno podaljša tudi ukrepe pomoči, saj je le ta nujen za preživetje v takih razmerah. Poleg tega, da smo v splošnem ponovno opozorili na katastrofalno stanje v katerem se je po letu dni omejitev in prepovedi znašel kulturni sektor v celoti, smo še posebej izpostavili njegov najbolj prekariziran del, samozaposlene v kulturi. Vlado smo opozorili tudi na dejstvo, da nekateri posamezniki, kljub temu da nimajo zagotovljenih pogojev za normalno delovanje v aktualnih pogojih, vseeno niso upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka, zato bi tudi za te bilo potrebno poiskati ustrezno rešitev.

Ukrep mesečnega temeljnega dohodka je pod enakimi pogoji ki so veljali za obdobje od septembra do decembra 2020 in obdobje od januarja do marca 2021, velja tudi za obdobje od aprila do junija 2021. Sklep, ki podaljšuje ukrepe je dostopen na tej povezavi, v razširjeni obliki pa so vsi podaljšani ukrepi dostopni na tej povezavi.

Pobudo Asociacije si lahko preberete tu.

Deli