PKP 8 (glejte predloge od PKP 5 do 7)

Vlada je pripravila že osmi t. i. protikorona paket, ki povečini nadaljuje z nekaterimi že ustaljenimi mehanizmi. Tudi tokrat se zakon sprejema z nujnim postopkom, čeprav zakon ni nujen in ponovno ni nobenega socialnega dialoga, slednjega tudi sicer kronično primanjkuje.

V Asociaciji smo se zaradi ignorantskega odnosa do kulture znotraj protikorona paketov in zaradi neupoštevanja dosedanjih večjih predlogov odločili, da se tokrat odzovem z dopisom, kjer odločevalce pozivamo, naj smiselno aplicirajo stare predloge.

V Asociaciji smo se od začetka epidemije odzvali na vse protikorona pakete in nekateri predlogi, predvsem glede temeljnega dohodka, so bili tudi upoštevani. Kljub temu pa predvsem v drugem valu ni bil upoštevan praktično niti en večji predlog, kar jasno kaže na nadaljevanje politike slabitve dela kulture.

Vlado in Ministrstvo za kulturo zato pozivamo, naj pregledata predloge, ki smo jih podali na PKP 5 do 7, saj večina amandmajev ostaja enakih. Menimo, da je treba ustrezno prilagoditi uredbo o samozaposlenih v kulturi, vzpostaviti je treba vavčerje za kulturo, vzpostaviti sklad z nepovratnimi sredstvi, zagotoviti avtomatsko podaljšanje statusa in še kaj.

Odziv Asociacije na PKP 8 lahko preberete na tej povezavi.

Vse pretekle odzive Asociacije lahko preberete na naslednjih povezavah: PKP 7, PKP 6, PKP 5, PKP 4, PKP 3, PKP 2, PKP 1.

Deli