Asociacija na seji Komisije za kulturo

V začetku septembra je bila sklicana 26. seja Komisije za kulturo, znanost, šolstvo in šport v Državnem svetu, na katero je bila vabljena tudi Asociacija.

V imenu Asociacije se je seje udeležila predsednica Inga Remeta, ki je predstavila stališča društva glede rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2020.

Remeta je bila na seji Komisije za kulturo, znanost, šolstvo in šport, ki se je zgodila 9.9. 2020, kritična predvsem do nižanja proračun za kulturo za 8 milijonov. Le to je zaskrbljujoče v luči dejstva, da je kultura v letošnjem letu utrpela veliko škodo, hkrati pa se sredstva ostalim resorjem zvišujejo. Izpostavila je, da je nižanje problematično ne glede na to ali gre za dva ali osem milijonov in opozorila, da iz Ministrstva za kulturo še vedno nismo prejeli pojasnil, kaj točno se znižuje po posameznih postavkah. Konkretno je bilo zastavljeno tudi vprašanje stanje glede enoletnega, večletnega in programskega razpisa. Ob tem se največ vprašanj poraja predvsem pri enoletnem razpisu, kot na primer, kdaj se bo realiziral, ali so odločbe in pogodbe že pripravljene, ali bo izvedba možna tudi v letu 2021, itd.

Predsednica društva je ponovno opozorila na dejstvo, da z rebalansom niso predvideni dodatni ukrepi za področje kulture, kar je problematična realnost tudi dosedanjih protikorona paketov. Poudarila je, da kljub nekaterim ukrepom, ki so prišli iz drugih resorjev, stanje na kulturi še vedno ni dobro. Zato so bili ponovljeni tudi vsi že večkrat izpostavljeni predlogi društva Asociacija, ki bi v predlaganem rebalansu, ko se država zadolžuje za 4 milijarde evrov, predstavljali minoren strošek. Eden takih ukrepov so delovne štipendije in žepnine za samozaposlene, nadalje vavčerji za kulturo, naposled pa tudi sklad z nepovratnimi sredstvi, ki bi razreševal predvsem težave, ki jih je neposredno povzročila epidemija (npr. refundacija sredstev za preklicana potovanja oziroma nastanitve, zagotavljanje testiranj za tuje umetnike, ki tudi v času epidemije prihajajo na gostovanja, itd.)

Remeta je na koncu komisijo pozvala, da je potrebno z rebalansom zagotoviti za kulturo čim boljšo pozicijo, saj kultura nujno potrebuje sanacijo zdaj že nastalih škodljivih posledic pandemije, poleg tega pa aktualno stanje kaže, da je zelo velika verjetnost, da bodo številne kulturne dejavnosti v bližnji prihodnosti spet močno okrnjene.