Tudi v Državnem zboru proti rezom v kulturo

V Državnem zboru se je 6.marca odvila 17. nujna seja Odbora za kulturo z glavno točko dnevnega reda: »Poziv proti rezom v kulturni proračun pod krinko ukrepov za omilitev posledic epidemije Covid-19.«

Seje se je udeležila tudi predsednica Asociacije Inga Remeta, ki je ponovno poudarila vse dobrobiti kulture in pozvala, da se prične v kulturo vlagati, saj ima slednja izkazano pozitivne družbene učinke, ki jih je možno meriti tudi ekonomsko.

Remeta je v začetku izpostavila, da so kulturniki zbrani pod geslom Ostanimo v družbi najboljših ravno na današnji dan na odločevalce naslovili javno pismo, v katerem izpostavljajo vse pozitivne dobrobiti kulture in do sedaj zamujene priložnosti. Kultura ima namreč pozitivne psihosocialne efekte, česar ne potrjujejo zgolj številne raziskave, pač pa to jasno potrjuje trenutna situacija, ko si ne predstavljamo socialnega distanciranja brez neizmernega povečanja porabe kulturnih dobrin. Vsak dan krize smo Slovenci prosti čas preživljali ob knjigah, filmih, glasbi in drugih umetnostih. Izredno povečanje obiska pa so beležili tudi v virtualnih muzejih, knjižnicah, knjigarnah in drugih spletnih vozliščih kulture. Poleg tega ima kultura tudi multiplikativne učinke, kar pomeni, da se vloženi evro v kulturo dodatno multiplicira skozi gospodarstvo. Naposled pa je ena največjih vrednosti kulture tudi ustvarjalnost, ki jo bomo v tem času potrebovali še toliko več.

Predsednica Asociacije je v nadaljevanju izpostavila tudi specifike nevladnega sektorja. Ob tem je poudarila, da je potrebno čim prej oblikovati protokole kako se bodo ponovno odpirala kulturna prizorišča. Tovrstni dokumenti za knjižnice, muzeje in galerije obstajajo, a zelo velik je tudi uprizoritveni sektor, kjer še ni jasnih navodil, kako se bodo prizorišča odpirala, bi pa bilo nujno, da s pripravami lahko pričnejo že sedaj. Ob tem potrebujemo tudi jasna navodila, kako vse se lahko glede izvajanja programov in projektov na situacijo prilagodijo nevladne organizacije. Ali je možno spreminajti prijavljene enote programov in projektov? Ali se lahko aktivnosti izvajajo preko spleta? Naposled je zelo pomembno tudi vprašanje ali bo možno realizacijo prijavljenih aktivnosti za leto 2020 zamakniti tudi v leto 2021? V zaključku je predstavnica Asociacije pozvala k tvornemu dialogu, da se čim prej naslovi vse odprte težave, ki jih povzroča še vedno trajajoča epidemija.

Poslanci so zaključku seje podprli sklep, da se v prihodnjem letu nadaljuje z realizacijo t.i. zakona o kulturnem evru, žal pa niso podprli večine sklepov, ki govorijo o zvišanju proračuna za kulturo.

Deli