Kulturna premišljevanja: Rdeče zore

K pisanju tokratnih kulturniških premišljevanj smo povabili kolektiv Rdečih zor, ki že vrsto let opozarja na seksizem v javnem prostoru, tudi v kulturi.

Sinoči so nagrado bodeča neža podelili igralcu Bojanu Emeršiču.

bodeča neža

Tudi letos smo pri kolektivih festivala Rdeče zore in spletnega portala spol.si podeljevale_i anti-nagrade bodeča neža, tokrat že osmič.

Nominacije potekajo čez celotno t.i. feministično leto, ki se vrši med 8. marcem in 8. marcem slednjega leta. Le-te nominira širša javnost, torej občinstvo, ki se s takšnimi izjavami srečuje v spletnih objavah, člankih in radijskih oddajah. To nakazuje na zanimanje javnosti do, oziroma, lahko bi rekli ogorčenje le-te nad izjavami. Seksistično izjavo lahko kdorkoli prijavi preko spletnega obrazca ali z uporabo hashtaga (ključnika) #bodečaneža na socialnih omrežjih Twitter, Facebook in Instagram.

Poudariti je potrebno, da so vse tako pridobljene izjave del javnega medijskega prostora in niso zasebne konverzacije ob tretjem pivu, ali pa zasebni pogovori v družini, torej so lahko iztočnica širšemu diskurzu.

V kolektivu Rdečih zor in uredništvu spletnega portala spol.si menimo, da osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, soustvarjajo širši kulturni in medijski prostor. S privilegijem delovanja v javnosti pa nase prevzemajo tudi odgovornost soustvarjanja družbe kot take, ki bi po našem mnenju morala odražati vrline odprtosti, pluralnosti in strpnosti.

Njihov položaj, položaj javne osebnosti, jim namreč daje privilegij slišanosti, ter posledično privilegij  sooblikovanja javnega mnenja in jim tako posledično tudi nalaga družbeno odgovornost. V primeru, da širijo seksistična in diskriminatorna stališča, s te pozicije moči normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti.

Letos se je med nominiranimi izjavami znašlo tudi nekaj oseb, ki delujejo v kulturi sami in so širše znane po svojem kulturnem udejstvovanju. Če predpostavimo, da je kultura širjenje idej, naj ne bo v službi širjenja zastarelih in škodljivih stereotipov ter predsodkov, temveč naj bo v službi sobivanja in družbenega napredka.

Dostop do uradne utemeljitve včerajšnje nagrade bodeča neža najdete na tej povezavi.

Nagrado je soorganiziral 21. festival Rdeče zore in spletni portal Spol.si.

Rdeče zore letos potekajo med 5. in 8. marcem.

Kolektiv Rdeče zore

* Stališče avtorice ne odraža nujno stališče uredništva glasila Kulturosfera, ki ga izdaja Društvo Asociacija.

Deli