SERVIS: Bolniški list za NVO in samozaposlene

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je uvedel elektronski sistem izdajanja bolniških listov. Organizacije in samozaposleni v kulturi morajo v ta namen imeti urejena ustrezna pooblastila, ki omogočajo dostop do elektronskih bolniških listov.

S 1. februarjem 2020 se je ukinil sistem fizičnih, papirnatih bolniških listov, ki so ga včasih delavci in delavke za namen uveljavljanja bolniškega staža, pridobili pri osebnih zdravnikih. Uveden je bil nov sistem elektronskih bolniških listov (e-BOL), do katerih delodajalci lahko dostopajo preko portala SPOT (e-VEM).

Za nevladne organizacije velja, da ima po avtomatizmu dostop do e-BOL obrazca zaposlenih zakoniti zastopniki organizacije. Za dostop do elektronskih bolniških listov preko portala e-VEM , potrebuje pooblaščena oseba digitalno potrdilo. Torej, če bo za vaš poslovni subjekt do e-bolniških listov dostopala s strani zakonitega zastopnika pooblaščena oseba, je potrebno urediti ustrezno pooblastilo. Za opravljanje postopkov preko portala e-VEM pa lahko zakoniti zastopnik organizacije pooblasti tudi druge zaposlene, računovodski servis ali uporabnike kadrovskega sistema. Pooblastilo lahko ta časovno omeji in po potrebi prekliče. Izpolnjeno vlogo pošljete po pošti ali dostavite osebno na katerokoli točko SPOT. Podrobnejša navodila najdete na tej povezavi.

Tudi samozaposleni v kulturi morajo urediti posamezna pooblastila. Ministrstvo namreč v določenih primerih potrebuje dostope do bolniških listov in sicer za obračun prispevkov, uveljavljanje mirovanja pravice do plačila prispevkov, uveljavljanje pravice do dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela in v nekaterih drugih primerih. V ta namen je potrebno ministrstvo pooblastiti, da bodo pooblaščene osebe lahko dostopale do bolniških listov, pri čemer ministrstvo opozarja, da bodo to storili samo v primeru predhodnega obvestila na gp.mk@gov.si. Obrazec, ki ga samozaposleni v kulturi lahko dobite na spletni strani dokumentacije za oddajo vloge za pravico do plačila prispevkov za socialno varnost, izpolnjen obrazec pošljete po pošti ali dostavite osebno na katerokoli točko SPOT ter s tem pooblastite Ministrstvo za kulturo za dostop do vseh potrebnih informacij.

* Nazadnje posodobljeno besedilo v juliju 2023.