Peticija za vrnitev kulture v ime resorja Komisije

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v prejšnjem tednu sprejela imena kandidatov za komisarje vseh članic Evropske Unije. V torek 10. septembra 2019 pa je predsednica predstavila še predlog razdelitve resorjev Evropske komisije. Prerazporeditev resorjev kulturo združuje v skupino s področji za mlade, za raziskave, inovacije, šport in izobraževanje, gre pa za resor, ki naj bi ga v upravljanje prevzela komisarka Mariya Gabriel.

Pri tem nas v društvu Asociacija in pri zavodu Motovila skrbi, da so kulturo kot področje umaknili iz naslova resorja, saj menimo, da bo to vplivalo tudi na sam položaj kulture oziroma na poslabšanje le tega. Zastavlja se nam vprašanje, ali nova struktura Evropske Komisije zares prepoznava vrednost, ki jo ima kultura pri oblikovanju notranje enotne, demokratične in vključujoče Evrope?

Kultura nam omogoča izmenjavo, sodelovanje in povezovanje v iskanju skupnih rešitev pri doseganju skupnih ciljev. Kultura je pomembno polje, iz  katerega nastaja, se razvija in širi napredna misel in raziskovano-kreativni potencial ter je zato edino pravo poroštvo naše prihodnosti in pomemben element družbenega veziva v celotni Evropski uniji.

Pri društvu Asociacija in pri zavodu Motovila menimo, da je terminološko ohranjanje kulture v imenu resorja velikega pomena, saj sta področji inovacij in mladih pred-pogojeni ter tesno povezani s kulturo oziroma njenimi vsebinami. Naslavljanje področja v imenu resorja ima tudi simbolno vlogo za pripoznanje pomena in vrednosti kulture kot samostojnega področja, ki ga Evropa želi izrecno naslavljati in kot širša skupnost usmerjeno so-oblikovati.

Zato se društvo Asociacija in zavod Motovila pridružuje vse-evropski kampanji organizacij na področju kulture za vrnitev kulture v ime resorja. K preimenovanju oddelka »Inovacije in mladi« v »Inovacije, mladi in kultura« smo v pismu pozvali Predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen ter s pismom naslovili tudi Vlado Republike in Ministrstvo za kulturo, da se prav tako izrečeta proti tovrstnemu odnosu do kulture na nivoju Evropske Unije. Asociacija in MOTOVILA se pridružujeta kampanji  za vrnitev kulture v ime resorja, v sklopu katere je Culture Action Europe sprožila peticijo, European Association of Independent Perfroming ART (EAIPA) pa na Evropsko komisijo in druge institucije poslala protestno pismo.