Vabilo: Prostorska problematika scenskih umetnosti

Foto: Nada Žgank@Bunker
Foto: Nada Žgank@Bunker

Prostorsko vprašanje je zagotovo ena pomembnejših tematik, ko govorimo o pogojih dela za nevladne organizacije pa tudi za samozaposlene v kulturi. Umetniško ustvarjanje je zelo heterogeno in če pri nekaterih poklicih in področjih prostor ne predstavlja posebnega pogoja, je spet pri drugih ravno prostor tisti temelj, ki ustvarjalnost sploh omogoča.

Eno takih področji so tudi scenske umetnosti, zato v torek, 27. avgusta 2019, pripravljamo okroglo mizo z naslovom Prostorska problematika scenskih umetnosti v mestu Ljubljana – ponovno. Dogodek v sklopu festivala Mladi levi organizira zavod Bunker v partnerstvu z Asociacijo in Društvom za sodobni ples.

Leta 1999 je bila na festivalu Mladi levi okrogla miza »Prostorska problematika scenskih umetnosti v mestu Ljubljana«. V zadnjih dvajsetih letih je sicer vzniknilo kar nekaj novih prostorov – Kino Šiška, Španski borci, Nova pošta, Pocket Theatre, pa tudi Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, ki ravnokar praznuje 15 let, odkar je oder in vadbišče za sodobno uprizoritveno umetnost. Kljub temu je evidentno dejstvo, da »prostorski problem« še zdaleč ni razrešen. Prostori pogosto nimajo zagotovljene kontinuitete delovanja, kot je to v primeru Stare mestne elektrarne, ki je še vedno odvisna od dobre volje ob vsakičnem poteku pogodbe. Poleg tega elektrarna s svojimi kapacitetami ne uspe zadovoljiti potreb »scene«, ob tem pa najbolj nevralgična točka ostaja dejstvo, da kljub dolgoletnim prizadevanjem še vedno nimamo centra za sodobni ples s pripadajočimi prostori za vadbo, raziskave, predstavitve, predstave in arhive.

Na okrogli mizi bomo ponovno pretresli prostorski problem ter ga poskušali artikulirati in plasirati v trenutna kulturnopolitična okna možnosti, saj se napovedujeta tako nov Nacionalni program za kulturo kot tudi nova kulturna strategija mesta Ljubljana, ki se ob tem pripravlja še za naziv Evropska prestolnica kulture.

Kdaj: 27. avgust 2019 od 11:00 do 13:00

Kje: Stara mestna elektrarna (Slomškova 18, 1000 Ljubljana)

Gostje:
Pia Brezavšček, Društvo za sodobni ples Slovenije
Nevenka Koprivšek, Zavod Bunker
Blaž Peršin, Muzej in galerije mesta Ljubljane
Inga Remeta, Društvo Asociacija
Rok Vevar, Nomade Dance Academy

Moderatorka: Tjaša Pureber

Vstop je prost.

Dogodek organizira Zavod Bunker v partnerstvu z Društvom Asociacija in Društvom za sodobni ples Slovenije.

Deli