Sredstva potrebujejo vsi samozaposleni

Foto: Nada Žgank@Mesto žensk

Ministrstvo za kulturo je v začetku tega tedna objavilo napoved Javnega razpisa za dodelitev delovnih štipendij za samozaposlene v kulturi, ki pa bo imel starostno omejitev in sicer bo namenjen zgolj mladim do 35 leta. Na Asociaciji sicer pozdravljamo neposredno podporo ustvarjalcem na področju kulture, a hkrati menimo, da je potrebno poskrbeti za vse starostne skupine samozaposlenih.

Zato smo na ministrstvo za kulturo poslali dopis, v katerem jih pozivamo, da premislijo o možnostih sprememb prihajajočega razpisa, poleg tega pa smo izpostavili tudi potrebo po celostni prenovi statusa samozaposlenih v kulturi, ki bi moral vključevati karierno dinamiko.

Dejstvo je, da so potrebe različnih starostnih skupin samozaposlenih v kulturi drugačne. Mladi potrebujejo predvsem pomoč pri pridobivanju prvih naročnikov, pomoč pri preboju v tujino ter več podpore pri samem vodenju in opravljanju samostojnega poklica. Potrebe uveljavljenih avtorjev so seveda drugačne, naposled pa je tu še tretja skupina, to so starejši samozaposleni, ki seveda razmišljajo tudi o sredstvih, ki jih bodo imeli na voljo, ko zapustijo status in se upokojijo. Starejše generacije bi tako potrebovale predvsem višje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, manj administrativnih bremen pri podeljevanju statusa in sorodne ukrepe.

Ker statistika ne kaže nobenih posebnih odstopanj glede finančne (ne)preskrbljenosti različnih starostnih skupin, pač pa slaba situacija preči vse generacije, se zdi nujno, da se targetirano podpira različne starostne skupine samozaposlenih. Vsaj del štipendij (po možnosti tako, da se sredstva ne zajedajo v obseg denarja za mlade) bi moral biti na voljo tudi ostalim starostnim skupinam.

Zato smo v dopisu predlagali tudi uvedbo karierne dinamike za samozaposlene v kulturi.

Dopis si lahko v celoti ogledate na tej povezavi.