Priročnik za pridobivanje sredstev v kulturi

Prostorož je pripravil zanimiv priročnik o idejah, nasvetih in trikih, kako pridobivati sredstva na področju umetnosti in kulture, ki so jih črpali iz vseevropske raziskave, v kateri so sodelovale tudi nekatere NVO v kulturi, ki so članice Asociacije.

Raziskava je temeljijla na vsakodnevnih izkušnjah NVO v kulturi, priročnik pa se imenuje Rich mama, poor mama.

Priročnik predstavlja ključne napake, ki jih NVO v kulturi delajo pri pridobivanju sredstev, ter namige, kako lahko proces izboljšajo. Pri tem so se osredotočali na načine pridobivanja sredstev, ki niso zgolj razpisi in štipendije. Tako so raziskovali različne sodobne oblike zasebnega vlaganja v kulturo, denimo crowdfunding, oblikovanje storitev, donacije in prispevki, zbiranje sredstev in targetirane kampanje za financiranje posameznih projektov.

Na koncu opisujejo tudi načine, kako mapirati kompetence znotraj NVO, ki lahko olajšajo načrtovanje pridobivanja sredstev.

Namen priročnika je, da ga lahko NVO v kulturi uporabijo pri razvijanju svojih strategij o diverzifikaciji sredstev. Prav tako je lahko uporaben pri premišljevanju fincniranja posameznih projektov.

Celoten priročnik lahko preberete na tej povezavi.