Novinarska konferenca: o poklicih rabimo dialog

Foto @Društvo Asociacija

Danes je v prostorih Društva Asociacija potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavniki samozaposlenih, nevladnega sektorja in javnih zavodov ministrstvo za kulturo pozvali, naj umakne spremembe poklicev iz uredbe o samozaposlenih.

Gre namreč za predloge, ki niso zrasli iz strokovne javne diskusije in so na celotni kulturni sceni povzročili precej nelagodja.

Zvišanje kriterijev ni realno, je opozorila samozaposlena režiserska in scenaristka iz Društva slovenskih režiserjev Urša Menart, ki je na plastičnih primerih prikazala, kako niti najbolj znani režiserji iz zlate dobe slovenskega filma niso posneli toliko filmov, kot jih ministrstvo pričakuje v času krize.

Samozaposleni kritik in recenzent Tadej Meserko je opozoril na nejasnost kriterijev pri nekaterih poklicih, ter odločno nastopil proti ukinjanju poklicev, med drugim radijskega napovedovalca.

Simon Kardum, direktor Zavoda Center urbane kulture Kino Šiška, je poudaril, da tovrstne spremembe za samozaposlene prizadanejo tudi ostali del kulturnega sektorja, saj tudi javni zavodi veliko delajo z samozaposlenimi, zato bi kakršenkoli osip predstavljal velik poseg v njihovo delovanje.

Na koncu je Jadranka Plut, predsednica Društva Asociacija in članica Nacionalnega sveta za kulturo, ministrstvo pozvala k dialogu in poudarila, da stroka in kulturniki ne nasprotujemo redefiniciji poklicev, a mora to biti plod strukturiranega javnega dialoga in ne rokohitrskih rešitev.

Zbrani upajo, da bo minister del uredbe o poklicih umaknil in čimprej organiziral široko javno diskusijo.