Komentarji Asociacije na strategijo razvoja medijev

V Društvu Asociacija, mreži nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev v kulturi, pozdravljamo namero Ministrstva za kulturo RS k široki razpravi pri sprejemanju strategije o razvoju medijev v naslednjem slabem desetletju.

Strategijo vidimo kot korak k temu, da si država začrta vizijo in smer kako bi rada razvila svoj medijski prostor, kar je tudi dobra in nujna osnova za pripravo bodočih zakonskih sprememb.

Čeprav se strinjamo z naravnanostjo strategije k podpiranju neprofitno usmerjenih medijev, se nam zdi ključno, da strategija najprej v prvi vrsti prepozna obstoječe nevladne organizacije, ki tovrstne medijske zgodbe gradijo že danes, vendar so zaradi nesistematičnega podpore podvržene krčenju programa in negotovem položaju tako ustvarjalcev kot medija na sploh. Tak primer je denimo Zavod Radio Študent, ki ga je država prepoznala kot edini študentski radijski program posebnega pomena. Zato v nadaljevanju prek konkretnejših komentarjev pozivamo predvsem k vključitvi nevladnih organizacij na področju medijev kot relevantnih gradnikov medijske krajine in razvoja le te v bodoče.

Vse komentarje si lahko preberete na tej povezavi.