Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 78 | November 2022

Foto: @GalerijaŠkuc

Izpostavljamo


Farsa ali volitve v Državni svet: Asociacija v sodni boj za glasove profesionalnih ustvarjalcev

Kot vsebinska mreža profesionalnih nevladnih organizacij in zagovorniška organizacija poklicnih ustvarjalcev na področju kulture smo se ob sklicu letošnjih volitev v Državni svet prvikrat od ustanovitve odločila, da bo sodelovala v procesu izbora za predstavnika funkcionalnih interesov, natančneje državnega svetnika za področje kulture in športa kot enega od predstavnikov negospodarskih dejavnosti. Ob razglasitvi predstavnikov funkcionalnih interesov v Državni svet pa napovedujemo izpodbijanje volitev in boj za zastopanost glasov profesionalnih ustvarjalcev v polju kulture. Zaradi številnih volilnih nejasnosti in potez namreč trdimo, da sta bili našim članom, pa tudi drugim profesionalnim ustvarjalcev v polje kulture, odrečene volilne pravice.

Preberi več

Novosti


 • Odločno ZA na referendumu o RTV

  V društvu Asociacija kot prijatelji RTV sporočamo: Javna RTV je osrednji in največji javni zavod na področju kulture. Je ključna za ustvarjanje, razširjanje, vrednotenje kulture v našem prostoru, pa naj bo ta ljubiteljska, manjšinska, nevladna ali institucionalna. Močno oblikuje, kdo smo, v kakšni družbi živimo, kakšne so naše vrednote, kako govorimo.

  Preberi več
 • Več sredstev, ne pa vselej tudi smiselne rešitve

  V društvu smo se odzvali na javne razpise za izbor kulturnih projektov na področjih vizualnih, uprizoritvenih, intermedijskih in glasbenih umetnosti ter javni razpis za dodelitev delovnih štipendij na istih področjihMehanizmi vnašajo spremembe, ki smo jih v društvu pozdravili kot korake v pravo smer. Opozorili pa smo tudi na pomanjkljivosti in problematične točke, ki ostajajo nenaslovljene.

  Preberi več
 • Na MK po izboljšave podpore Ustvarjalni Evropi

  Odzvali smo se na Vabilo k oddaji vlog za sofinanciranje projektov v okviru programa EU Ustvarjalna Evropa v letu 2022, ki ga je v začetku novembra po skoraj dvoletni odsotnosti objavilo Ministrstvo za kulturo. Četudi namreč v društvu lahko pozdravimo obuditev mehanizma, vabilo v izvorni različici ni bilo zasnovano na način, da bi lahko doseglo svoj namen.

  Preberi več
 • Izšlo je poročilo CultureForHealth

  V začetku novembra je splavilo Poročilo CultureForHealth – Presečni pregled intervencij na presečišču kulture, dobrega počutja in zdravja ter njihovih dokazov, učinkov, izzivov s priporočila za oblikovanje politik v Evropi. V poročilu so zbrani dokazi iz preko 300 znanstvenih študij, ki pričajo, da sodelovanje v kulturnih aktivnostih izboljšuje zdravje in dobro počutje posameznikov. Hkrati ponuja tudi niz priporočil za oblikovanje politik, v katerih je zbrano znanje, ki so ga na srečanjih posredovali strokovnjaki in praktiki.

  Preberi več
 • Asociacija navdušila Romunijo

  Partnerstvo projekta CultureForHealth se je konec oktobra mudilo na Forumu kulture in dobrega počutja 2022, ki se je odvil v mestu Cluj-Napoca. Študijskega obiska sta se v imenu Asociacije, partnerja v projektu, udeležili Urška Jež in Polona Torkar. Na konferenci je Urška Jež predstavila pionirski model certificiranja Certifikat kulturno podjetje, ki z vnosom kulture v poslovno okolje skrbi tudi za dvig blagostanja v delovnih okoljih.

  Preberi več
 • Ali/ali? Kulturne mreže, vsekakor!

  V društvu nadaljujemo s prizadevanji, da bi s strokovnim znanjem, izkušnjami in podporo prispevali svoj del k ustanovitvi in oplemenitvi mrež nevladnih organizacij, ki v polju kulture delujejo na Kosovu. Polona Torkar se je v udeležila konference, na kateri so udeleženci razpravljali o participativnih modelih upravljanja, ter delila izkušnje, priložnosti in izzive Asociacije v aktualni sistemski ureditvi.

  Preberi več
 • Serija spletnih dogodkov EAIPA: Fairness in focus

  Evropsko združenje neodvisnih uprizoritvenih umetnosti (EAIPA), katerega članica je tudi Asociacija, vabi na serijo spletnih dogodkov, namenjenih umetnikom in kulturnim delavcem, ki delujejo v polju neodvisnih uprizoritvenih umetnosti po vsej Evropi, lokalnim in nacionalnim odločevalcem, članicam mreže, medijem in zainteresirani javnosti. 

  Preberi več

ServisMnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si