Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 77 | Oktober 2022

Foto: @LokalPatriot

Izpostavljamo


Iščejo se člani in članice novih strokovnih komisij!

Ministrstvo za kulturo RS je s 1. oktobrom 2022 sprejelo nov Pravilnik o strokovnih komisijah. V Asociaciji smo v okviru javne obravnave predloga pravilnika podali tudi svoje predloge in pozdravljamo, da je ministrstvo upoštevalo vrsto pripomb društva na predlog novega pravilnika in v njem uveljavilo tudi pobude, za katere smo si v društvu vseskozi prizadevali. Kot pomemben doprinos novega pravilnika v društvu vidimo vnovično uveljavitev višjega nivoja transparentnosti v postopkih imenovanja članov stalnih strokovnih komisij, ki mu žal še ne sledi tudi višji nivo transparentnost delovanja strokovnih komisij in ministrstva.  Ob sprejetju novega pravilnika je Ministrstvo za kulturo RS tudi razpustil dosedanje stalne strokovne komisije ministrstva in objavilo javni poziv za nove člane in članice stalnih strokovnih komisij, ki lahko svoje kandidature oddajo do 18. oktobra.

Preberi več

Novosti


 • MK, NSK in NVO skladni na septembrski seji

  Asociacija se je udeležila seje Nacionalnega sveta za kulturo. Osrednja tema seje je bila kulturna politika na področju delovanja samozaposlenih in nevladnih organizacij v kulturi. Seje so se udeležili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in drugi sodelavci iz Ministrstva za kulturo, državna sekretarka za kulturo v Kabinetu predsednika vlade RS dr. Kaja Širok ter predstavniki stanovskih organizacij.

  Preberi več
 • MOM čas je, da se postavite za kulturo

  Pomembnost obstoja tako temeljnega dokumenta, kot je Strategija razvoja kulture v Mestni občini Maribor v obdobju 2022-2026, v društvu pozdravljamo. Vendar je dokument na več mestih problematičen zato smo v javno razpravo oddali vrsto komentarjev in pripomb.

  Preberi več
 • Naposled tudi pregled priložnosti za mobilnost na Balkanu

  Udeležili smo se tridnevne delavnice Workshop for Cultural Mobility Developers in the Balkans ter obiskali mednarodni forum Ustvarjalnost ZA trajnost, ki se je odvil v ljubljanski Cukrarni. Seznanili smo se z različnimi oblikami in možnostmi mobilnosti v polju kulture, razpravljali pa smo tudi o številnih pomanjkljivostih v polju tovrstne regionalne mobilnosti

  Preberi več
 • Regionalno sodelovanje neodvisne kulture potrebno okrepiti

  Kot del Kooperative smo se sestali s predstavniki Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana ter smo predstavili prizadevanja za vzpostavitev trajnega meddržavnega finančnega mehanizma za spodbujanje sodelovanja in razvoja neodvisnih organizacij, dosedanje uspešne aktivnosti ter njihove učinke in prihodnje izzive.

  Preberi več
 • Inovativnih modelov upravljanja brez neodvisne kulture ni

  Poletne šole ‘Liquid Frameworks, Solid Institutions – building participation from the bottom up.’ se je udeležila tudi predsednica društva Inga Remeta. V okviru šole je delila izkušnje iz področja zagovorništva participativnega upravljanja, ki je bil del bogatega programa osredotočenega na področje inovativnih modelov upravljanja in emancipatorne institucionalne preobrazbe.

  Preberi več
 • Še je potrebno razvijati kulturni in kreativni sektor

  Center za kreativnost je v mariborskem Sodnem stolpu priredil Dan za kreativni sektor, katerega smo se kot del Partnerske mreže CZK udeležili tudi v Asociacija. Na forumu so sodelavci, sodelavke in drugi partnerji CZK predstavil aktivnosti in dosežke platforme, razvoja kulturno-ustvarjalnega sektorja pri nas ter očrtal izzive, ki jih bo potrebno nasloviti, če naj sektor v prihodnosti še bolj razvijemo.

  Preberi več
 • Društva in zavodi upravičeni do pomoči zaradi visokih cen energentov

  Na pobudo CNVOS in civilne družbe so odločevalci uvrstili upravičence do sofinanciranja stroškov električne energije in zemeljskega plina s sprejeto novelo Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina uvrstili tudi društva in zavode, ki med dejavnostmi izvajajo tudi pridobitno oziroma gospodarsko dejavnost. Pomoč v obliki nepovratnih sredstev se bo dodelila za obdobje od 1. junija 2022 do 1. decembra 2022. 

  Preberi več

ServisMnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si