Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 74 | Julij 2022

Foto: Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo


Prvo srečanje ministrice in Asociacije

Predsednica Asociacije Inga Remeta in strokovna vodja mreže Polona Torkar sta se v začetku julija udeležili prvega sestanka z novo ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko, sprejela pa sta ju tudi svetovalca v kabinetu ministrice Mihael Kelemina in Peter Baroš. Kot osrednje točke sestanka ter hkrati prednostne naloge so bile izpostavljene razvojna naravnanost, trajnejša ureditev in stabilizacija položaja samozaposlenih v kulturi ter nevladnih organizacij, ki delujejo v polju kulture, ter hkrati sanacija škode, ki smo ji bili priča v preteklem obdobju. Sestanek je pokazal, da se ministrica in njen kabinet dobro zavedajo problematik, ki smo jih naslovili na sestanku, ki so v veliki meri tudi del koalicijskih zavez. Prvi izziv pa bo jesenski rebalans proračuna, ko se nadejamo tudi pričetka dialoga s samozaposlenimi v kulturi in nevladnimi organizacijami. Več o konkretnih temah, ki smo jih predstavili na sestanku, si lahko preberete na spodnji povezavi.

Preberi več

Novosti


 • Vodstvo Asociacije na sestanku s premierom

  Predsednica Asociacije Inga Remeta in strokovna vodja vsebinske mreže Polona Torkar sta se udeležili prvega delovnega srečanja nevladnikov, Ministrstva za javno upravo ter predsednika vlade dr. Roberta Goloba. Namen srečanja je bilo vzpostaviti dialog z nevladnim sektorjem ter določiti skupne cilje delovanja v tem mandatu. Opozorili smo predvsem na neizvajanje Zakona o nevladnih organizacijah.

  Preberi več
 • Mestna občina Ljubljana nadaljuje dialog z nevladniki

  Predstavniki_ce Asociacije so se v okviru dialoške skupine z vodstvom Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljane letos sestali dvakrat - januarja in julija. Ključne teme pogovorov so bili vprašanje rebalansa, prostorska problematika, negotov finančni položaj, v katerem so se nahajajo tako nevladne organizacije kot samozaposleni v kulturi ter Strategija razvoja kulture Ljubljanske urbane regije.

  Preberi več
 • Certifikat Kulturno podjetje dobil novo potrditev

  TÜV SÜD Sava je slovenska izpostava podjetja, specializiranega za certificiranje. Predstavili smo jim Certifikat Kulturno podjetje, pri čemer je bila prepoznana njegova kvaliteta, saj gre za unikaten sistem, s katerim podjetja zagotavljajo boljše delovno okolje. Certifikat smo ob podpori Ministrstva za javno upravo razvili z Društvom humanistov Goriške in Mestom žensk.

  Preberi več
 • Prijavite se na poletno šolo Kooperative v Ohridu

  Regionalna platforma za kulturo Kooperativa v okviru projekta REG.Lab, katerega del je tudi Asociacija, vabi k prijavi na poletno šolo, ki bo letos pod naslovom ‘Liquid Frameworks, Solid Institutions – building participation from the bottom up.’ potekala v makedonskem mestu Ohrid od 19. do 23. septembra. Prijave so odprte do 11. julija 2022.

  Preberi več

ServisMnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si