Delavnica: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

Foto: Asiana Jurca Avci @Kino Šiška

Asociacija in DobraVaga združujeta moči in vas vabita na delavnico o statusu samozaposlenega v kulturi, ki se bo osredotočala na tiste, ki se v register samozaposlenih v kulturi vpisujete prvič. Na delavnici bomo odprli vprašanja pridobitve in upravljanja s statusom.

Status samozaposlenega v kulturi, pridobljen na Ministrstvu za kulturo RS , predstavlja eno temeljnih formalnih oblik dela za ustvarjalce na področju kulture. Pridobivanje statusa je formaliziran postopek, ki zahteva izpolnjevanje obrazcev, pregled ustrezne uredbe in njenih prilog ter dodajanje različnih dokazil, kar posameznikom pred odločitvijo za pridobitev statusa pogosto predstavlja precejšnjo administrativno oviro.

Ker je postopek pridobivanja statusa za marsikoga zapleten, so v Društvu Asociacija oblikovali delavnico, na kateri vam pomagajo pri prijavi za status, poleg tega pa vas informirajo o nekaterih pomembnejših prednostih in slabostih statusa. Delavnico so umestili v serijo brezplačnih delavnic in predavanj, namenjenih mladim na začetku profesionalne ustvarjalne poti, s katerimi v DobriVagi razširjajo svoje podporne dejavnosti in želijo ponuditi uporabne veščine in znanja, ki so pomembna za delo in gradnjo kariere na področju kulture.

Delavnica je namenjena predvsem tistim, ki statusa samozaposlenega v kulturi nimajo in obenem razmišljajo o njem kot o potencialni karierni možnosti. Na delavnici se boste seznanili tako s konkretnimi administrativnimi in formalnimi postopki, ki vas čakajo, če se odločite za status samozaposlenega v kulturi, kot tudi o ostalih vidikih, ki vam bodo v pomoč pri presoji glede tega, če je status samozaposlenega v kulturi primeren za vas in vašo lastno vizijo karierne prihodnosti.

Delavnica bo potekala 4. novembra, s pričetkom ob 15.00. Predvideno trajanje delavnice je tri ure.

Na delavnici se bomo dotaknili problematik, kot so:
– pridobitev statusa samozaposlenega v kulturi
– pridobitev in podaljšanje pravice do plačila prispevkov za socialno varnost
– kako učinkovito napisati prijavo, da bo ta prepričala strokovno komisijo na ministrstvu za kulturo?
– kateri so kriteriji za posamezne poklice?
– katere formalne in administrativne zadolžitve mora opravljati samozaposleni v kulturi?

TERMIN: Četrtek, 4. november 2021, 15.00–18.00
KRAJ: Galerija DobraVaga, Adamič-Lundrovo nabrežje 5, 1000 Ljubljana
ali preko Zooma (povezavo pošljemo prijavljenim udeležencem naknadno).
PRIJAVA: Na urska.aplinc@dobravaga.si do zapolnitve mest. Ob prijavi napišite ali se želite delavnice udeležiti v živo ali na daljavo.
PREDAVATELJICA: Polona Torkar, nekdanja samozaposlena na področju avdiovizualnih in intermedijskih umetnosti z dolgoletnimi praktičnimi in tudi zagovorniškimi izkušnjami s statusom samozaposlenega v kulturi ter strokovna sodelavka Asociacije

Vabljeni!

Deli