Novinarska konferenca o samozaposlenih

Miha Peterlič@rx:tx
Miha Peterlič@rx:tx

V Društvu Asociacija pripravljamo novinarsko konferenco, ki bo v ponedeljek, 28. novembra 2016, ob 11:00 v prostorih Asociacije na Dalmatinovi 4 v Ljubljani.

Na novinarski konferenci bo govora o ogromnem posegu v sistem samozaposlenih v kulturi, ki ga pripravlja Ministrstvo Republike Slovenije za kulturo s spremembami Uredbe o samozaposlenih.

Z redefinicijo poklicev črtajo nekaj ključnih stebrov kulturnega ustvarjanja (denimo radijskega napovedovalca, intermedijskega producenta in interdisciplinarnega ustvarjalca), hkrati pa neproporcionalno višajo pogoje in kriterije za pridobitev statusa samozaposlenega s pravico do plačila socialnih prispevkov.

Kriterijev glede na zahteve ustvarjalnega procesa in objektivne okoliščine (odsotnost nagrad, prostora za medijske kritike in strokovnih revij) po novem ne bodo mogli doseči niti najbolj produktivni ustvarjalci. Dinamika učnega procesa na umetniških akademijah je povsem drugačna od kriterijev za samozaposlene, zato bo status samozaposlenega postal nedosegljiv za mlade ustvarjalce. In ker kar tretjina samozaposlenih že zdaj živi pod pragom revščine, menimo, da bodo spremembe povzročile ne le ogromen osip med njimi, temveč bo ta administrativni izbris povzročil veliko socialno stisko in usoden udarec za določena področja ustvarjanja.

Spremembe so v strokovni javnosti in med samozaposlenimi povzročile veliko skrb in nezadovoljstvo. Kulturniki tako ministra z vseh strani pozivajo, naj s spremembami poklicev in kriterijev ne hiti. Nekaj izmed teh argumentov bomo predstavili na novinarski konferenci. Spregovorili bodo tako samozaposleni, kot predstavniki nevladnih organizacij, stanovskih združenj in javnih zavodov, ki nasprotujejo predlaganim spremembam.

Vaši sogovorniki bodo:
– Urša Menart, samozaposlena režiserska in scenaristka, Društvo slovenskih režiserjev
– Tadej Meserko, samozaposleni kritik in recenzent
– Simon Kardum, direktor Zavoda Center urbane kulture Kino Šiška
– Jadranka Plut, predsednica Društva Asociacija in članica Nacionalnega sveta za kulturo

Deli