Novinarska konferenca Asociacije o stanju v kulturi

Foto: @Asociacija
Foto: @Asociacija

Mreža nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev v kulturi Asociacija je v petek, 5. februarja, na novinarski konferenci podala oceno kulture v Sloveniji za preteklo leto.

Glede na številne kazalnike, ki kažejo na drastičen upad sredstev za nevladne organizacije, vse manj zaposlenih v kulturi ter nižje prihodke samozaposlenih postaja vse bolj jasno, da je potrebno za stabilen in trajnostno naravnan nevladni sektor nekaj narediti.

Država je do zdaj poskrbela za razvoj nevladnega sektorja do mere, ko je možen preboj na novo raven, a zgolj, če sektorju zagotovi trajnostno financiranje in stabilen razvoj. Nova finančna perspektiva to omogoča, zato se mora politika odločiti: ali bo nevladni sektor v kulturi podprla z ustreznimi mehanizmi in prebivalcem omogočila dostop do kvalitetne sodobne kulture, ki jih drugi sektorji v kulturi ne pokrivajo, ali pa bo pustila, da nevladni sektor v kulturi propade.

V Asociaciji si bomo z odpiranjem novih priložnosti, medsektorskih povezav in zagovorniške aktivnosti še naprej prizadevali, da se položaj nevladnega sektorja in samostojnih ustvarjalcev v kulturi izboljša.

Vse podatke in sporočilo za javnost si lahko ogledate na tej povezavi.

Deli