Predstavite načrte odprtja in ukrepe za kulturo!

Foto: @LokalPatriot

Število okuženih s Covid-19 se v zadnjem obdobju ponovno povečuje, kar je že prineslo nekaj sprememb pri organizaciji kulturnih dogodkov. Od sredine avgusta so poleg pogoja PCT na prireditvah ponovno obvezne maske, ob tem pa nekateri prireditelji že zaznavajo upad obiska.

Ker je nujno, da kljub negotovim razmeram vsaj do neke mere vemo, kaj pričakovati jeseni, smo Vlado, Ministrstvo za kulturo in NIJZ pozvali k oblikovanju preventivnih ukrepov, ki bodo kulturo kar se da dolgo ohranjali odprto. Hkrati je nujno oblikovati tudi paket pomoči, ki bo smiselno naslovil vse težave, ki se s ponovnim valom epidemije pojavljajo na področju kulture.

Najprej je potrebno ugotoviti, da po dostopnih podatkih in poročilih do zdaj v Sloveniji nismo zaznali, da bi bila kulturna prizorišča pogost vir okužb, sploh ne v večjih razsežnostih. Glede na to predlagamo, da so ob vseh varnostnih ukrepi, torej pogoj PCT, obvezni uporabi mask, obveznem razkuževanju in podobnem, kulturna prizorišča in institucije še naprej odprte. Kljub temu pa je potrebno v obzir vzeti dejstvo, da se obisk kulturnih prireditev zaradi splošne klime zmanjšuje. V preteklosti je bil obisk zmanjšan tudi zavoljo uredb, ki so na primer omejevale število sedišč. Ta dejstva so pripeljala do stanja, da imajo številne organizacije zavoljo upada prodaje kart tudi upad lastnega prihodka, kar za sabo potegne na primer težave z zagotavljanjem lastnih sredstev v projektih. Vlado in Ministrstvo za kulturo zato pozivamo, da pri pripravi PKP 10 vključi tudi ukrep, ki bi ustrezno kompenziral izpad prihodka od prodaje za vse organizacije na področju kulture.

Glede samozaposlenih v kulturi vlado že sedaj pozivamo, da razmisli o ukrepu temeljnega dohodka, saj je, kot rečeno, potrošnja za kulturo zmanjšana in se bodo v primeru zaostritve epidemije prihodki samozaposlenih zagotovo prav tako enakomerno zniževali. Temeljni dohodek se je v preteklosti izkazal za učinkovit ukrep, zato predlagamo, da vlada prične načrtovati novo obdobje veljavnosti ukrepa. Slednjega pa je sicer potrebo dopolniti še z dodatnimi delovnimi štipendijami, saj vemo, da kljub učinkovitosti temeljnega dohodka le ta za določeno populacijo ni bil ustrezen (na primer za tiste, ki so status samozaposlenega v kulturi ravno pridobili).

Ob dolgo trajajoči epidemiji pa so se na področju kulture pojavile tudi druge težave, ki jih je prav tako potrebno nasloviti. Vse naše predloge lahko preberete na tej povezavi.

Deli