Za obstanek Radia Študent

V Asociaciji se z javnim pismom odzivamo na namero Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, da z radikalnim rezom v sofinanciranje Radia Študent za leto 2021 resno ogrozi obstoj te organizacije.

Radio Študent je izjemnega pomena za kulturo, zato bi ogrožanje njegovega delovanja imelo velike posledice tudi na številna področja umetniškega ustvarjanja. Zato smo ŠOU LJ pozvali, naj financiranje za letos vrne najmanj na raven preteklega leta.

Radio Študent že več kot petdeset let pomembno sooblikuje slovensko medijsko krajino in je poleg tega iz različnih perspektiv izjemnega pomena tudi za kulturo. Najprej v svoji funkciji informiranja in reflektiranja dogajanja v kulturi, pri čemer je eden redkih medijev, ki redno posreduje ne zgolj informacije o kulturnem dogajanju, pač pa tudi kritiško in strokovno reflektira tekočo kulturno umetniško produkcijo. Nadalje je Radio Študent za kulturo pomemben tudi kot izobraževalna institucija, ki, poleg tega da izobražuje in participira pri nastanku novinarskega kadra, omogoča tudi razvoj mlajših generacij napovedovalcev, radijskih igralcev, kritikov, teoretikov in drugih za kulturo pomembnih poklicev. Naposled je Radio Študent novinarska hiša, torej kulturna institucija sama po sebi, ki strokovno, nepristransko in z najvišjo mero novinarske etike poroča o različnih družbenih tematikah, o katerih brez tega medija v Sloveniji pogosto ne bi imeli resnejšega odziva.

Celoten odziv Asociacije je dostopen na tej povezavi.

Vabljeni tudi k podpisu peticije za ohranitev Radia Študent.

Deli