Novinarska konferenca pred Prešernovim dnevom

V Asociaciji nadaljujemo z organiziranjem tradicionalne novinarske konference pred slovenskim kulturnim praznikom, ki bo letos potekala v ponedeljek 3. februarja 2020 ob 11 uri.

Poleg tradicionalnega pregleda stanja v katerem se nahaja nevladna kultura in izzivom, ki nas čakajo v letu 2020, bomo letošnji fokus umerili na vprašanje prostorov za poklicne NVO v kulturi in predstavili novo analizo na to temo, ki smo jo opravili v Asociaciji.

V letu 2020 se je zgodilo kar nekaj dogodkov, ki so nas spodbudili k raziskovanju vprašanja prostorov za poklicne NVO v kulturi. Prodana je bila stavba na Kersnikovi 4 v Ljubljani, kjer se je oblikoval del ljubljanske nevladne scene, iz prostorov se morajo seliti organizacije, ki so delovale na področju tobačne tovarne v Ljubljani, zaznani pa so bili tudi nekateri negativni trendi v Mariboru, v bližnji preteklosti pa tudi drugod. Analiza poleg detektiranja stanja, svoj fokus usmerja tudi na iskanje kratkoročnih rešitev oziroma dolgoročnih strateških smernic.

Za leto 2020 sicer ostaja odprtih kar nekaj kulturno političnih vprašanj in sicer še vedno nimamo Nacionalnega programa za kulturo, potrebno je pričeti z izvajanjem deleža za umetnost, na realizacijo pa čaka tudi kar nekaj obljub iz koalicijske pogodbe.

Stanje na področju NVO in samozaposlenih v kulturi bo skupaj s strokovnimi sodelavci predstavil podpredsednik Asociacije Uroš Veber.

Vljudno vabljeni.

* Analizo glede prostorov za NVO in spremljajoče aktivnosti glede vprašanja prostorov, izvajamo v Asociaciji s podporo programa Reg Lab, ki ga izvaja Kooperativa.

Deli