Vabilo: Novinarska konferenca – Kaj pa odgovornost?

Vabimo vas na novinarsko konferenco, ki bo potekala 4. novembra 2019 ob 11.00 uri (Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana, sejna soba v šestem nadstropju), na kateri bo društvo Asociacija, vsebinska mreža nevladnih organizacij na področju kulture, predstavila zadnje dogajanje glede programskega razpisa ministrstva za kulturo za obdobje 2018 – 2021.

Kot kaže trenutno, obstaja namreč resna bojazen, da bo ministrstvo za kulturo breme svoj napak preložilo na nevladne organizacije, kar ni sprejemljivo.

Spomnimo na nekaj dejstev glede aktualnega programskega razpisa ministrstva za kulturo. Oktobra 2017 smo v Asociaciji javno opozorili na problematično zastavljen programski razpis ministrstva za kulturo, a slednje razpisa ni bilo pripravljeno spreminjati. Januarja 2018 so nevladne organizacije s področja kulture prejele odločbe, ki so marsikoga negativno presenetile, saj so iz financiranja izpadle številne izjemno prepoznavne prakse sodobne umetnosti. Argumentacije odločb so bile pogosto kratke, nejasne in skope. Sledile so tožbe nevladnih organizacij in v začetku leta 2019 je pozitivno razsodbo prejel Zavod Emanat, približno pol leta kasneje še Zavod Maska (nedavno sta tožbi dobila tudi Zavod Delak in KUD MoTA). Obema je naknadno, v ponovnem postopku odločanja, strokovna komisija dodelila bistveno višje točke in ju uvrstila v financiranje. Potem ko se je zdelo, da se proces za ustvarjalnost razpleta pozitivno, pa je ministrstvo za kulturo poskrbelo za nov negativni obrat. Sredstva za organizaciji, ki sta bili uvrščene v programsko financiranje skozi naknadni proces (na sodbe sicer čaka še nekaj organizacij), namerava ministrstvo očitno zagotoviti na način, da bo zmanjšalo sredstva, ki so jih dobivali dosedanji prejemniki programski sredstev. Tovrstna praksa je nesprejemljiva.

Na novinarski konferenci bo Janez Janša iz Zavoda Maska podrobneje predstavil dosedanje dogajanje glede programskega razpisa, Tamara Bračič Vidmar iz Zavoda Bunker pa kaj zadnje odločitve pomenijo za organizacije, ki se jim nižajo sredstva. Inga Remeta, predsednica Asociacije, bo zajela širšo problematiko z razpisi ministrstva za kulturo, odsotnost aktivnosti nacionalne kulturne politike v zadnjem letu, naposled pa bo obravnavala tudi nerazvojnost proračuna za kulturo za naslednji dve leti.

Vljudno vabljeni.