Delavnica: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

Status samozaposlenega v kulturi, pridobljen na Ministrstvu RS za kulturo, predstavlja eno temeljnih formalnih oblik dela za ustvarjalce na področju kulture. Pridobivanje statusa je formaliziran postopek, ki zahteva izpolnjevanje obrazcev, pregled ustrezne uredbe in njenih prilog ter dodajanje različnih dokazil, kar posameznikom pred odločitvijo za pridobitev statusa pogosto predstavlja precejšnjo administrativno oviro.

Ker je postopek pridobivanja statusa za marsikoga zapleten, smo v Društvu Asociacija oblikovali delavnico kjer vam pomagamo pri prijavi za status, prav tako vas informiramo o nekaterih pomembnejših prednostih in slabostih statusa.

Društvo Asociacija v okviru Servisa za ustvarjalce, ki je del projekta »Servis za samozaposlene iz kulture in kreativnih industrij«, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo RS prireja prvo (v seriji šestih) brezplačno delavnic, ki bo potekala 31. januarja na Dalmatinovi ulica 4 (6. nadstropje) s pričetkom ob 12.00. Na delavnico se morate prijaviti do 25. januarja oziroma do zapolnitve prostih mest na info@asociacija.si

Delavnica je namenjena predvsem tistim, ki statusa samozaposlenega v kulturi nimajo in obenem razmišljajo o tem kot o potencialni karierni možnosti. Na delavnici se boste seznanili tako s konkretnimi administrativnimi in formalnimi postopki, ki vas čakajo, v kolikor se odločite za status samozaposlenega v kulturi, kot tudi o ostalih vidikih, ki vam bodo v pomoč pri presoji glede tega, če je status samozaposlenega v kulturi primeren za vas in vašo lastno vizijo karierne prihodnosti. Na delavnici se bomo dotaknili problematik, kot so:

– pridobitev statusa samozaposlenega v kulturi
– pridobitev in podaljšanje pravice do plačila prispevkov za socialno varnost
– kako učinkovito napisati prijavo, da bo ta prepričala strokovno komisijo na ministrstvu za kulturo?
– kateri so kriteriji za posamezne poklice?
– katere formalne in administrativne zadolžitve mora opravljati samozaposleni v kulturi?

TERMIN: četrtek, 31. januar 2019, od 12:00 – 15:00
TRAJANJE: 3 ure
KRAJ: Ljubljana, Dalmatinova 4, 6. nadstropje
KOTIZACIJA: Udeležba na delavnici je brezplačna