Kulturna premišljevanja: Simon Kardum

Foto: Urška Boljkovac@Kino Šiška
Foto: Urška Boljkovac@Kino Šiška

Maj se je zaključil s predvolilnim soočenjem posvečenim kulturi, ki se je odvilo v Kinu Šiška, junij pa se je začel z oteženo povolilno kombinatoriko.

V tokratni rubriki Kulturna premišljevanja jo preračunava direktor Kina Šiška in odličen poznavalec kulturno političnih razmer, Simon Kardum.

Plemeniti

Državnozborskih volitev je konec, politične stranke preštevajo glasove in ugibajo, kdo bo s kom in kako. Kot vse kaže, desnici vlade ne bo uspelo sestaviti, navkljub premočni zmagi SDS. Janezu Janši (tistemu pravemu) ponovno ni uspel veliki met (50 +); če bo namreč prepričal NSi in SNS mu to še vedno prinaša le 36 poslanskih sedežev, kar je daleč od večine v parlamentu, razen seveda, če katera od »levih« strank požre javno besedo o nesodelovanju z njim. V tem primeru, kako bizarno, že vemo, kdo bo naš minister, minister za kulturo. Plemeniti Zmago Jelinčič. Nekdanji baletnik. Rojeni veliko slovenski nacionalist, ki obožuje Tita. Militarist, ki rad rožlja z orožjem tudi ko ni vojne. Kradljivec dragocene dediščine. Prekupčevalec z umetninami in uporabnimi predmeti. Nekdanji poslanec, ki strokovne literature ni hotel vrniti lastniku – državnemu zboru. In seveda, ne pozabimo, idealni tvorec sovražnega govora. Komaj čakam.

No, Zmagu, ki ni zmagal, morda le ne bo uspelo še do konca razkrojiti in razsuti umetnosti in kulture na Slovenskem. Morda se zgodi drugačen scenarij: »leva« koalicija, ki bi jo tvorilo kar šest strank z udobno večino (52 poslank in poslancev).

Prejkone bo sestava mučna in dolgotrajna in se bo vlekla tja do jeseni. In morda Marjanu Šarcu koalicije tudi ne bo uspelo sestaviti, sploh če bo Levica vztrajala na predvolilnih zahtevah in jih spremenila v pogajalska izhodišča. To pa so: dvig minimalne plače, odstranitev »tehničnih« ograj na meji s Hrvaško, odprava rezervacije za nakup orožja v višini milijarde in dvesto milijonov evrov, s področja kulture pa recimo takojšnja vrnitev državnega proračuna, namenjenega temu področju na izhodišče iz leta 2009 (204 milijonov evrov), ničelna stopnja davka na knjigo, odprava prekarnosti tudi na tem področju in bistveno izboljšanje financiranja nevladnih organizacij in javnih zavodov. Če bo torej Luka Mesec vztrajal na svojih plemenitih stališčih, potem nas čakajo nove predčasne volitve. Če se bo pustil deloma omehčati, pa verjetno opravilno težko delujoča in nestabilna vlada.

Vlada, v kateri lahko glede na pretekle izkušnje kulturni resor dobi katerakoli od šestih strank. Svoje predstavnice in predstavnike so prejšnji teden poslali tudi k nam, v Kino Šiška, na soočenje med politiki in kulturniki Čas je za kulturo in umetnost. Zgodilo se je prvič v zgodovini nove države. Obisk je bil soliden, vsebinska razprava plehka, udeležba zelo solidna, medijski odmevi pa so vsaj nakazali na obrobni položaj kulture in popolno odsotnost tematike v predvolilnem boju. Lista Marjana Šarca je delegirala Tomaža Simetingerja, SD Gorazda Praha, SMC Dragana Matića, Levica Violeto Tomić in DESUS Toneta Peršaka. Stranka Alenke Bratušek se je opravičila.

Po tistem, ko sem se sam zakopal v poglavja kulture po volilnih programih vseh strank, ter po slišanem in videnem na omenjenem soočenju, mi je postalo jasno dvoje: da ima najbolje spisan program Levica, da pa jo, in s tem se vračam na začetek, po prepričljivosti in argumentaciji prekaša, ne boste verjeli – SDS.

Ali konkretneje: njen (in moj) nekdanji minister, Vasko Simoniti. Toliko o pravem ministrskem imenu na pravem mestu. Toliko o plemenitosti.

Simon Kardum, direktor Kina Šiška

* Stališče avtorja ne odraža nujno stališče uredništva glasila Kulturosfera, ki ga izdaja Društvo Asociacija.

Deli