Politiki vs. kulturniki: kam gre neodvisna kultura?

27503181_10156136861243887_5814763855737326962_o

Na okrogli mizi, ki smo jo skupaj organizirali Asociacija, Slovensko mladinsko gledališče in Zavod Maska z naslovom Nov mandat za kulturo: pogovor s predstavniki političnih strank, smo nevladne kulturnice in kulturniki dobili bolj malo odgovorov, kako si želijo politične stranke urejati vprašanje položaja nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi.

Vseeno pa je med povabljenimi vladalo soglasje, da je situacija za neodvisno kulturo slaba, ter da se želijo zavezati k izboljšanju tega položaja, tako na področju samozaposlenih v kulturi, kot nevladnih organizacij.

Pogovor je vodila Tanja Lesničar Pučko. K sodelovanju smo povabili predstavnice in predstavnike vseh parlamentarnih strank, a so v SDS (druge obveznosti) in DeSUS (brez pojasnila) udeležbo zavrnili. Na Novo pošto so tako prišli Dragan Matić (Stranka modernega centra), Samo Bevk (Socialni demokrati), Violeta Tomič (Levica) in Ljudmila Novak (Nova Slovenija). Odostnost stranke DeSUS je zaznamovala prvi del pogovora, saj so vsi prisotni poudarjali, da bi morala prav stranka, iz katere prihaja minister za kulturo, pojasniti, zakaj je prišlo na programskem razpisu Ministrstva za kulturo v obdobju 2018–2021 do zmanjšanja sredstev za nevladne orgnazacije, ter zakaj se na nedialoški način sprejema večina zakonodaje.

Zbrani so se strinjali, da deloma težava leži v vprašanju proračuna za kulturo, ki je bistveno manjši, kot je bil proračun v predkriznih letih. Dodali so, da bi moral nov minister za kulturo v prihajajočem mandatu vsekakor v prvi vrsti poskrbeti za ustrezno povečanje sredstev, kar je odvisno tudi od njene oziroma njegove politične moči v koaliciji.

Predsednik odbora za kulturo Dragan Matić je poudaril, da zaradi nenehnih težav z umanjkanjem dialoga ne vidi druge možnosti, kot da se le ta na nek način uzakoni, tako da bo ministrstvo primorano voditi dialog na primeren način.

Prisotni so se tudi strinjali, da je potrebno poskrbeti za zdravstveno oskrbo samozaposlenih, ter prisluhnili številnim opozorilom kulturnic in kulturnikov, ki so poskušali razložiti težave poklicnega nevladnega sektorja v kulturi.