Donirajte 0,5 % dohodnine kulturnikom

Foto: Miha Fras@Maska

Že od leta 2007 lahko polovico odstotka svoje dohodnine namenite društvom ali organizacijam – dobrodelnim ali nevladnim. To na letni ravni stori stori le okoli 60 odstotkov državljanov, kar pomeni, da če bi pol odstotka svoje dohodnine doniralo še ostalih 40 odstotkov, bi se organizacijam in društvom lahko razdelilo še vsaj dodatnih pet milijonov evrov.

To pa nevladnikom predstavlja pomemben vir dohodkov, s katerim lahko delajo v dobro vseh nas.

Leta 2015 je bilo 370 prejemnikov 0,5 odstotka dohodnine s področja kulture, kar predstavlja sedem odstotkov vseh prejemnikov. Nevladne organizacije in društva v kulturi so prejele 174.514 evrov donacij. Opravljeno je bilo 14.271 donacij za področje kulture.

Kolač (1)V letu 2015 je donacijo prejelo tudi 43 nevladnih organizacij in društev, ki so včlanjeni v Asociacijo. Vsota vseh prejetih donacij je bila 25.751 evrov. Vseh donacij članom Asociacije je bilo 2.135. Izmed vseh prejemnikov donacij v kulturi, jih je 12 odstotkov članov Asociacijine kulturne družine. S temi sredstvi ste pomagali ustvariti številne predstave, razstave, performanse, knjige in dogodke. Verjamemo, da smo lahko letos še boljši.

Kako lahko pomagate nevladnim organizacijam in društvom, ki delujejo na področju kulture in umetnosti?

Najprej se odločite za eno ali največ pet organizacij, ki jim boste namenili skupno 0,5 % odstotka vaše dohodnine. To dohodnino bi sicer pustili v državnem proračunu. Zato je donacija za vas brezplačna. Z donacijo pa boste omogočili, da bodo nevladne organizacije in društva prispevale h kakovostnemu in raznolikemu ustvarjanju na področju kulture in umetnosti.

Nato izpolnite svoje podatke in podatke organizacij v za to namenjen obrazec. V obrazcu določite, koliko boste namenili posamezni organizaciji – skupno največ 0,5 %. Natisnite obrazec, ga izpolnite, nato pa odnesite ali pošljite na finančni urad.