Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 91 | December 2023

Foto: Nada Žgank@Emanat

Izpostavljamo


Asociacijino voščilo: vse dobro nevladni kulturi v 2024!

Leto 2023 se zaključuje in tako ustvarjalkam in ustvarjalkam, kulturnim delavkam in delavcem, sodelavkam in sodelavcem iz nevladnega sektorja, odločevalkam in odločevalcem ter prijateljicam, prijateljem in sopotnikom v poslednji Kulturosferi letošnjega leta želimo izreči voščilo ob vstopu v novo ustvarjalno leto. V letu 2023 je Asociacija praznovala 20. letnico delovanja in tako je prav, da se vam še enkrat zahvalimo, da nam stojite ob strani in nas podpirate v naših prizadevanjih za krepitev NVO kulture. Zavedamo se odgovornosti in pomena našega poslanstva, ki se tudi v novem letu ne bo spremenilo. Hvala, ker ga boste še naprej oblikovali in izvrševali z nami ter se vključevali v naše aktivnosti. Vstop v 2024 bo pomemben, sprejema se Resolucija o nacionalnem programu za kulturo, v javni obravnavi je Zakon o medijih, napovedani sta reformi Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo in Uredbe o samozaposlenih v kulturi, za NVO kulturo bistvenega pomena ostajajo ureditev razmer na Sektorju za nevladne organizacije pri Ministrstvu za javno upravo, črpanje sredstev iz Sklada za NVO, objava vrste mehanizmov, ki se iz njega financirajo, ter sprejem Strategij razvoja NVO in prostovoljstva. Vzpostavili smo hkrati pogoje za krepitev sodelovanja za mestnimi oblastmi po državi ter nadaljevanje individualne in sistemske podpore za samozaposlene v kulturi. Skratka, pestro bo in v Asociaciji računamo na vas, kot lahko vselej tudi vi, če le zmoremo, računate na nas. Srečno in hvala! Vaša Asociacija

Preberi več

Novosti


 • Monitoring izpolnjevanja predvolilnih obljub vlade

  Iniciativa Glas Ljudstva, v kateri za področje kulture sodelujemo tudi v Asociaciji, je na tiskovni konferenci predstavila ključne ugotovitve monitoringa uresničevanja predvoilnih obljub trenutne vlade. Na tiskovni konferenci smo skupaj s strokovnjaki za druga vsebinska področja monitoringa predstavili naš pogled na delo trenutne vlade na področju kulture in ocenili uspešnost izpolnjevanja njihovih obljub.

  Preberi več
 • Kulturosferin podcast: Strategija razvoja kulture MOL – Pogovor z Urošem Vebrom

  V tokratnem podcastu smo se pogovarjali z Urošem Vebrom iz zavoda Projekt Atol. Uroš je izjemen poznavalec ljubljanske in nacionalne kulturne politike, poleg tega pa se na zavodu v glavnem ukvarjajo s produkcijo intermedijskih umetnosti, ki so strani MOL edinstveno podprti. Pogovarjali smo se o delovanju zavoda, strukturi javnih sredstev za kulturo v Ljubljani in z njimi povezanim ekosistemom nevladne kulture v prestolnici.

  Preberi več
 • Kulturosferin podcast: Nevladna kultura in EU financiranje

  Od začetka tekočega tisočletja je nevladnim organizacijam na področju kulture na voljo nov vir financiranja. Poleg tržnega financiranja ter lokalnih in državnih javnih sredstev se lahko oprejo tudi na financiranje, ki ga na voljo postavlja EU. Kljub temu, da je od tega že skoraj 20 let, so številne priložnosti ki jih EU ponuja neizkoriščene, zato se bomo v tokratnem podcastu pogovarjali o možnostih in postopkih za njihovi pridobitev.

  Preberi več
 • Kulturosferin podcast: Demokracija in nevladne organizacije v letu 2023

  Zadnji podcast v letu bomo namenili širšemu političnemu pregledu stanja demokracije v Sloveniji in vloge ki jo v njej igramo nevladne organizacije, tudi tiste delujoče v kulturi. Na tiskovni konferenci iniciative smo se pogovarjali o demokratičnih vrednotah in procesih, predvsem v povezavi z delovanjem trenutne vlade ter o pomenu in namenu iniciative Glas ljudstva za izboljšanje demokratičnih pravic volilk in volilcev.

  Preberi več
 • Asociacija se seli v nove prostore

  V strokovni pisarni društva vam z veseljem sporočamo, da se z novim letom selimo v nove in večje prostore. Naša pisarna se bo še vedno nahajala na istem naslovu v Ljubljani, Dalmatinova ulica 4, le da nas zdaj najdete v tretjem nadstropju. S širitvijo zaključujemo obdobje širitve kadrov in kapacitet društva s katerim v novo leto vstopamo pripravljeni na še boljše izpolnjevanje našega poslanstva krepitve nevladne kulture v Sloveniji.

  Preberi več

ServisMnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Za povzdig kulture 2023«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.