Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 73 | Junij 2022

Foto: Foto: Barbara Poček@Gledališče Glej

Izpostavljamo


Vsebinske mreže v kulturi ključ za razvoj

V okviru regionalnega projekta REGlab, ki ga vodi Kooperativa, njegov del pa je tudi Asociacija, je izšel prvi priročnik o mreženju v kulturi z naslovom Kako graditi mreže in zakaj. Temelji na novi mednarodni raziskavi mreženja na območju nekdanje Jugoslavije. Raziskava je zajela 18 mrež v kulturi iz območja Zahodnega Balkana, tudi vsebinske mreže, kot je Asociacija. Usmerjena je bila na vprašanja motivacij, ciljev, oblikovanja vizij, oblik odločanja in namenov ter zgodovin mrež. Poleg teoretskega uvida ponuja tudi primere dobrih praks iz regije ter vodila za mreže, ki šele nastajajo, ali pa želijo prenoviti svoje poslanstvo. Raziskava kaže, da je za razvoj sodobnih kulturnih politik na področju nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi ključno povezovanje v vsebinske zagovorniške mreže. Projekt REGlab je namenjen krepitvi in podpori nevladnim organizacijam v kulturi na Zahodnem Balkanu. Podpira ga Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Knjige so brezplačno na voljo na sedežu Asociacije.

Preberi več

Novosti


 • Začetek novega mandata vodstva Asociacije (in MK-ja)

  Člani_ce Asociacije so za tri leta izvolili novo predsednico in podpredsednika. Za podpredsednika je bil izvoljen Miha Kelemina, za predsednico pa drugič zapored Inga Remeta. Novo vodstvo si bo prizadevalo za dialog in rešitve z novim vodstvom ministrstva. Remeta je bila tako gostja oddaje Panoptikum na RTV Slovenija, kjer je strnila naša pričakovanja.

  Preberi več
 • Operacija KULPosočje vabi na izobraževanja v kulturi

  Vabljeni k prijavi na serijo usposabljanj o delovanju v kulturi, ki ga v okviru operacije KULPosočje organizira Zveza Mink Tolmin. K snovanju modulov Kulturni menedžent ter Promocija in digitalizacija v kulturi so povabili tudi Asociacijo. Pripravili smo program, ki bo s strokovnjaki iz NVO sektorja v teoriji in praksi predal znanje na raznolike teme.

  Preberi več
 • S kulturo za zdravje - vpišite se na evropski zemljevid!

  Zaživel je spletni portal evropskega projekta Culture4Health, zbirno mesto informacij, dobrih praks in kontaktov o projektih in organizacijah, ki raziskujejo presečišča kulture in zdravja. Vabljeni, da svoje prakse na tem področju delite z evropskim občinstvom! Partner projekta je tudi Asociacija.

  Preberi več
 • Kako se povezujeta zdravstvo in kultura?

  Vodja strokovne pisarne Asociacije Polona Torkar se je v okviru evropskega projekta CultureForHealth, udeležila študijskega obiska v Bologni, na katerem so se udeleženci srečanja seznanili s številnimi praksami povezovanja umetnosti, promocije zdravja ter vloge umetnosti pri preventivi zdravstvenih stanj.

  Preberi več
 • Povezovanje kulture na Zahodnem Balkanu

  Miha Satler se je v Mostarju v imenu Asociacije udeležil letne skupščine regionalne platforme Kooperativa, katerih člani smo, ki je namenjena povezovanju nevladnih kulturnih organizacij na področju Jugovzhodne Evrope. Na volitvah za člana v upravnem odboru je bil soglasno podprt Peter Cerovšek, direktor SCCA. Kooperativa si že dlje časa prizadeva odpreti dodatne prostore izven sedeža v Zagrebu. Na skupščini smo tako oblikovali delovanje nove pisarne v Skopju.

  Preberi več

Servis


 • SOS telefon za administrativne težave kreativk in kreativcev

  V sodelovanju s Centrom za kreativnost v okviru projekta KKI: Podpore za razvoj ni nikoli dovolj! izvajamo individualno pomoč pri premagovanju administrativnih težav samozaposlenih v kulturi. Do junija nas lahko pokličete vsak delovni torek med 9. in 14. uro na 01/43 41 244 ali na 051/ 773 611.

  Preberi več

MnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt KKI: Podpore za razvoj ni nikoli dovolj! je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.