Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 61 | Junij 2021

Foto: Foto: RAVNIKAR GALLERY SPACE

Izpostavljamo


Prispevki morajo ostati neobdavčeni!

V Asociaciji smo se v zadnjih mesecih intenzivno zavzemali za odpravo sporne interpretacija FURS-a, po kateri se z dohodnino obdavčuje prispevke, ki jih Ministrstvo za kulturo (MK) plačuje samozaposlenim v kulturi (normirancem). V začetku maja je FURS sporočil, da sporna interpretacija za letne davčne obračune za leto 2020 ne velja in lahko samozaposleni v kulturi oddajajo obračun enako kot do sedaj. Spremembo pozdravljamo, a nadaljujemo z zagovorniškimi aktivnostmi. FURS namreč trdi, da sporna interpretacija stopi v veljavo z naslednjim letom. Kot smo FURS opozorili že v začetku marca, za takšno postopanje po našem mnenju nimajo pravne podlage. Zato smo v Asociaciji MK pozvali, naj čim prej stopi v bran pravic ustvarjalcev in naj znotraj Vlade ali v neposrednih pogovorih s FURS doseže, da bo pravica do plačila prispevkov še naprej neokrnjena.

Preberi več

Novosti


 • Delavnica: Kreativni načini krepitve podjetji

  V Asociaciji že vrsto let preučujemo povezovanje kulture in gospodarstva. S posebnim projektom oblikujemo tudi načine sodelovanja. Delavnica bo s konkretnimi primeri ponudila možnost razmišljanja o razvoju podjetja skozi inovativne pristope. Poteka s podporo Ministrstva za javno upravo. Brezplačna delavnica bo 17. junija. Prijave: info@asociacija.si. Predava strokovni vodja Asociacije Tadej Meserko.

  Preberi več
 • Delavnica: Avtorske pravice za akterje na področju KKI

  Do 4. junija se lahko na marusa.golob@asociacija.si prijavite na brezplačno spletno delavnico s pravnico Uršo Chitrakar. Na brezplačni delavnici bo predstavila osnove avtorskega prava. Predstavljeni bodo odgovori na vprašanja, kaj je avtorsko delo, kdo je avtorica ter kako nastanejo in koliko časa trajajo avtorske pravice. Spletno delavnico prirejamo v koprodukciji s Centrom za kreativnost.

  Preberi več
 • Video: Opredelitev vrednosti poslovne ideje

  V sodelovanju s Centrom za kreativnost smo v sklopu projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI pripravili video pogovor z mag. Mojco Jović o opredelitvi vrednosti poslovne ideje za izdelke in storitve v kulturi.

  Preberi več
 • Video: Komunikacijski tipi – vzrok za uspeh ali neuspeh

  V sodelovanju s Centrom za kreativnost smo v sklopu projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI pripravili video pogovor z mag. Mojco Jović o pomenu komunikacijskih tipov za poslovni uspeh v kulturi.

  Preberi več

Servis


 • Odgovarjamo na pogosta vprašanja v času epidemije za ustvarjalke_ce

  V času epidemije se pojavlja veliko birokratskih ovir za samozaposlene v kulturi. Na enem mestu zbiramo in s pomočjo strokovne službe odgovarjamo na najbolj pogosta vprašanja pri upravljanju statusa. Pomoč nudimo tudi nevladnim organizacijam.

  Preberi več

MnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt Izobraževalne delavnice: Krepitev kulturnega in kreativnega sektorja je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.